Novaliću oduzeta vozačka dozvola

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) ostat će bez vozačke dozvole zbog brze vožnje, saznaje “Dnevni avaz”.

Prekoračenje brzine

Novalića je prije nekoliko noći zaustavila patrola Saobraćajne policije Policijske stanice Zapad u Tuzli. Preciznije, automobil kojim je upravljao Novalić, policijski radar uhvatio je u mjestu Ljubače.

Zbog prekoračenja dozvoljene brzine, policijska patrola izdala je Novaliću prekršajni nalog, u kojem mu je izrečena kazna od 400 maraka, oduzimanje vozačke dozvole na dva mjeseca, a u njegov dosje su, prema odredbama zakona, upisana dva kaznena poena.

Novalić se, kako saznajemo, na mjestu događaja saglasio sa izrečenim mjerama i uredno je potpisao prekršajni nalog.

Novalić: Potpisao zapisnik - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Novalić: Potpisao zapisnik

Stizale molbe

Naš izvor tvrdi da su narednog dana iz krugova bliskih premijeru Novaliću stizale molbe da se prekršajni nalog “skloni u stranu”, ali tim molbama, prema svemu sudeći, nije udovoljeno.

Šta kaže Zakon

Prema članu 234a Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, “vozač koji se vozilom na putu kreće brzinom koja je više od 30 kilometara na sat veća od dozvoljene brzine”, kaznit će se kaznom u iznosu od 400 KM do 1.000 KM.

Također, za ovaj prekršaj, prema Zakonu, uz novčanu kaznu se izriče “zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva mjeseca do šest mjeseci i dva kaznena boda”.

Policajac u patroli vozaču koji je napravio prekršaj, prema odredbama Zakona, u prekršajnom nalogu upisuje najnižu predviđenu kaznu.

AVAZ.BA