AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Predstavljene su nove epidemiloške mjere koje će u Crnoj Gori važiti narednih sedam dana.

Osim postojećih mjera, zabranjuje se rad tržnih centara, štandova i slično, u gradovima u kojima je 14-dnevna stopa incidencija veću od 800 na 100.000 stanovnika: Budva, Tivat, Herceg Novi, Ulcinj, Podgorica, Cetinje, Nikšić, Plužine, Bar, Kotor, Pljevlja – kazao je direktor IJZ Igor Galić, prenosi Antena M.

Kako je naveo, u tim gradovima zabranjuje se kretanje izvan općina, rad ugostiteljskih objekata, kao i rad priređivača igara na sreću (kockarnica, kladionica), fitnes centara i teretana.
Ulazak u zemlju

U tim općinama prekida se obrazovno-vaspitni rad u javnim i privatnim ustanovama i počinje online nastava. Škole od sutra ne rade, a vrtići od preksutra. Svim privrednim subjektima u općinama gdje nije zabranjen rad, a koji su dosad radili do 18, radno vrijeme se produžava do 20 sati.

Crnogorski državljani, stranci sa privremenim ili stalnim boravkom u Crnoj Gori, osim ukoliko ulaze iz BiH, Srbije, Kosova i Albanije moraju da prilože negativne rezultate PCR ili brzog antigenskog testa, ne starijig od 48 sati, ili pozitvni serološki nalaz ili dokaz o vakcinaciji.

Ministarica zdravlja Jelena Borovinić-Bojović još jednom apelirala je na sve građane da poštuju mjere.
Sankcionirati nepoštivanje mjera

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da je jasno da su se selektivno poštovale mjere u prethodnom periodu.

Kako je kazao, ne bi voljeli da djeluju represivno, ali da će, usljed nepoštovanja mjera, biti prinuđeni na to.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog stanja Janko Odović kazao je da će svako nepoštovanje mjera biti sankcionirano. Poštovanje mjera, kako je kazao, to nam je posljednja nada.