apple iphone
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
NER FIT

Kako nam se bliži premijera novog iPhonea, internet bruji sve većim brojem glasina. Najnovija, ovog puta s kineske stranice MyDrivers navodi da će iPhone 13 vjerovatno podržati žičano punjenje do 25 W što je, podsjetimo, korak naprijed u odnosu na 18 W prisutnih na iPhoneu 12.

FIXGEHALT

Ako iPhone odluči koristiti 25 W to ‘neće promijeniti situaciju’ kažu iz MyDriversa – već samo znači da će se povećati sama baterija. Usporedno s Galaxyjem S21 Ultra koji već podržava punjenje na 25 W, iPhone izgleda kao da pokušava uhvatiti korak, no kao i kod svega – vrag je u detaljima.

iPhone uređaji redovno dolaze s manjim baterijama zato jer troše manje struje, pa im punjenje većom brzinom zapravo ne igra veću ulogu. Androidi, zbog optimizacije i zahtjevnijih komponenti troši više energije, što nas dovodi do potrebe za jačom baterijom (koja u Ultri, na primjer, ima kapacitet 5.000 mAh), pa na kraju imamo i izraženiju potrebu za bržim punjenjem.

Naravno, rekorderi u brzom punjenju su i dalje kineski brendovi poput OnePlusa, Oppoa, Realmea i Xiaomija koji se već godinama međusobno takmiče ko može proizvesti brži sistem brzog punenja – na njihovim uređajima susrest ćete brzo punjenje od 30 W, preko najčešćeg 65 W pa sve do astronomskih 100 W.

LIDER

Apple bi novi iPhone, osvrnemo li se na dosadašnje iskustvo, trebao predstaviti ovog septembra.