Portal 072info

Novi članovi Predsjedništva BiH preuzeli dužnosti

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Intoniranjem himne BiH danas u 14 sati započela je svečana inauguracija novoizabranih članova Predsjedništva BiH. Konstitutivnu sjednicu je otvorio Bakir Izetbegović, a zatim je Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a uručio certifikate članovima Predsjedništva BiH, Mladenu Ivaniću, član Predsjedništva iz RS-a, Draganu Čoviću, član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, piše bh. novinska agencija Patria.

Mladen Ivanić pročitao je tekst zakletve u kojoj se između ostalog navodi da će se brinuti o ravnopravnosti svih naroda. Zatim je potpisao. Isto je učinio i Dragan Čović, a zatim i Bakir Izetbegović. U tekstu zakletve se navodi da će svi članovi Predsjedništva BiH poštovani Dejtonski mirovni sporazum i njegove anekse.

Bivši članovi  Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić čestitali su novoizabranim članovima. 

Mladen Ivanić kazao je da će on prvi obavljati funkciju predsjedavajućeg Predjedništva BiH.

– Potrebno je promijeniti dosadašnje stanje, a to može uraditi Predjedništvo BiH. Smatram da je Dejtonski sporazum suštinski okvir za funkcionisanje BiH. Ja bih neslaganja stavio u stranu i naglasak stavio na stvari oko kojih se možemo složiti, a to je ono od čega običan čovjek živi. Građani su nezadovoljni. Taj pritisak javnosti i spremnost na kompromise mogle bi unijeti nešto pozitivno i ja ću se truditi da dam svoj doprinos. Moja je obaveza da štitim interese RS, ali i interese BiH koji ne moraju biti suprotstavljeni. Borit ću se za ravnopravost srpskog naroda, ali neću ugroziti prava drugih naroda. Samo BiH koja uvažava prava srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda i ljudska prava  pranađena ima šansu i perspektivu. BiH mora biti veći učesnik regionalne saradnje. Umjesto objekta, moramo postati subjekt regionalne saradnje. Nastavit ćemo dobru praksu saradnje sa Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom. Mehanizam koordinacije treba konačno usvojiti, a time bi se stvorila dalja perspektiva za članstvo u EU. Uloga međunarodne zajednice bi se vratila na nivo kao i u drugim zemljama. I sama bi sa olakšanjem donijela odluku da se ugasi. Treba nam dobra saradnja sa SAD i Rusijom kao i drugim zemljama koje su podržavale razvoj BiH i njenih entiteta – kazao je Ivanić.

Dragan Čović je kazao u svom obraćanju da je uvjeren da BIH ima svoju budućnost.

– Prošlost je ostavila višeslojne tragove. Voljeli mi neki njen dio ili komadić, mi ćemo tu biti kratko. BiH je zadnjih 20-ak godina izlagana najrazličtijim eksperimentima koji nisu dali rezultate. Vjerujem da smo svi opredijeljeni da brzo uspostavimo vlast na svim razinama kako bi ono što smo nudili u kampanji proveli u praksi. Suština prioriteta koje ću ja zastupati je euroatantski put, jačanje ekonomskih potencijala, izgradnje društva, izmjene Ustava, jezik, baština, kultura i očuvanje identiteta. Posebno želim naglasiti međusobno povjerenje jer samo tako možemo doći do zajedničkih stavova u vanjskoj politici. Kandidatski status vrlo brzo se može očekivati. To su samo neka od pitanja koja moramo sebi postaviti i koja su naša odgovornost. Vjerujem da ćemo uspjeti eliminirati bilo kakve rasprave koje bi mogle štetiti ugledu BiH u svijetu. Kroz zajednički glas trebamo tražiti pomoć izvana nikako na podjele – kazao je Čović.

Bakir Izetbegović pozdravio je prisutne i zahvalio se glasačima koji su ga izabrali na ovu funkciju. 

– Ispraćam kolege Radmanovića i Komšića sa kojima sam dobro sarađivao. Predsjedništvo BiH bilo je faktor stabilnosti. Afirmirali smo BiH u međunarodnim krugovima. Želim uputiti riječi dobrodošlice mojim dugogodišnjim prijateljima Čoviću i Ivaniću. Uvjeren sam da ćemo se brzo dogovoriti o onome što je naša budućnost. BiH se nalazi pred novim izazovima. Iduće godine obilježit ćemo dvije decenije od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Okrenimo se rješavanju gorućih problema. Treba nam dogovor i konseznus oko euroatlantskog puta, koordinacioni mehanizam. Prvi zadatak je niz mjera za oporavak privrede, kapitala, koordinirati sa EU. Iskorijeniti korupciju, kriminal, učiniti BiH sigurnom zemljom. Ne smijemo zaboraviti ljude nastradale u poplavama. Treba smanjiti javnu potrošnju. Uvjeren sam da smo svi izvukli pouku iz prethodne četiri godine. Građani su poslali jasnu poruku. Mi moramo uvažiti njihov glas – kazao je Izetbegović.

Inauguraciji su prisustvovali brojni članovi dipmlomatskog kora, kao i vjerski poglavari i strani zvaničnici.

Podijelite članak