Portal 072info

Novi iPhone u boji šampanjca

Sprema-se-zlatni-iPhoneKompanija Aple će 10. septembra predstaviti svoj novi iPhone, koji bi, prema navodima tehnoloških sajtova, trebalo da po prvi put, pored crne i bijele boje, dobije i treću boju – šampanjac.

Najtiražniji američki dnevnik USA Today piše da nova boja možda neće u velikoj mjeri podići prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama, ali bi mogla značajno da utiče na prodaju u Kini. “Tržište u Kini traži boje, a zlatna znači sreću u toj zemlji”, kaže analitičar Tim Bajarin.

Apple bi  trebao da predstavi dva modela, od kojih će jedan biti jeftiniji i napravljen od plastike, za one sa nižom platežnom moći. Novi model bi trebalo da ima brži procesor, jaču bateriju i bolju kameru. Također, predviđeno je i da ima novu tehnologiju otiska prsta, po kojoj će telefon, ako se tako podesi, moći da aktivira samo njegov vlasnik.

Uz novi model ide i novi operativni sistem iOS 7, kao i mogućnost da vlasnik ukradenog telefona pošalje signal svom telefonu čime se on pretvara u “beskorisnu ciglu”, piše najtiražniji američki dnevnik. “Kombinacija ove dvije stvari je ubistvena, Android uređaji još uvijek nemaju ništa slično”, kaže Bajarin.

USA Today dodaje da se Apple nalazi pod velikim pritiskom Samsunga i drugih kompanija sa Google-ovim Android operativnim sistemom, pa bi bezbijednosne inovacije mogle da predstavljaju napredak za američku kompaniju. Ipak, ni Samsung ne sjedi skrštenih ruku, već će 4. septembra predstaviti svoj novi Galaxy Note telefon, kao i smartwatch, sat-telefon, prenosi Blumberg.

Podijelite članak