Novi iPhone: Šta ”znamo” do sada, a šta ne?

Novi iPhone: Šta ”znamo” do sada, a šta ne?

slika (2)

U svijetu prepunom nesigurnosti, ovo je potpuno sigurno – Apple će 10. septembra održati događaj tokom kog će kompanija najaviti dva nova iPhone modela. Međutim, da li će baš biti tako?

Uprkos pokušaju da sve ostane tajna do samog događaja, čini se kao da znamo sve o tome šta nas tog dana očekuje. Od izuzetno detaljnih fotografija, oblika kućišta i materijala od kog su sačinjeni pa sve do boja, iPhone 5S i iPhone 5C čine se neizbježnima.

Ukoliko su sve ove glasine istinite, Apple će iPhone liniju podijeliti u dvije linije – plastičan, jefitniji iPhone 5C u raznim bojama i nešto skuplji i kvalitetniji iPhone 5S, koji običnom oku izgleda identično modelu iz prošle godine.

Dizajn – pomislite na iPhone 5, u dodatnim bojama

Prošlogodišnji iPhone 5 nije predstavljao veliku revoluciju ali bile su primjetne određene inženjerske promjene u odnosu na iPhone 4 i 4S. Sa druge strane, 5S izgleda skoro identično modelu iz prošle godine.

Ta činjenica mogla bi da ovogodišnje predstavljanje pretvori u jedno od dosadnijih, ali u pitanju je poznat tok stvari – novi dizajn iPhonea jedne godine, malo unaprijeđena verzija sljedeće.

Svi oni koji koji očekuju veći ekran, najvjerovatnije će biti razočarani. Očekuje se isti 4 inčni ekran sa istomo Retina rezolucijom.

Doduše, postoji jedna nova stvar. Na internetu su se pojavile fotografije iPhonea u zlatnoj boji. Na svu sreću, za razliku od prvih vizija, „zlatni iPhone“ najvjerovatnije će biti nešto umjerenije boje, boje šampanjca.

Pored ove, tu su još i standradna crna i bijela boja, a postoje glasine koje se tiču sivog modela, što bi moglo da ima smisla pošto je crni iPhone bio sklon grebanju a to bi se manje primjećivalo na sivom/srebrnom modelu.

Unutra: A7 i nova kamera

Ukoliko se sakupe sve glasine, možemo očekivati novi LED blic, a sa njim i novu kameru.

iPhone 5S takođe bi trebalo da ima Appleov naredni A7 procesor, što opet, i nije veliko iznenađenje (iPhone 4 je imao A4, 4S je imao A5 a iPhone 5 je imao A6).

Glasine nagovještavaju dual core procesor uz povećanu pažnju usmjerenu ka brzini sistema.

Iako iOS 7 ne možemo nazvati dijelom hardvera, sasvim je sigurno da će novi operativni sistem imati svoj debi uz naredni iPhone.

Istorija ukazuje na to da će barem jedna ili dvije funkcije operativnog sistema biti rezervisane za 5S, ali dobre vijesti su da će OSA raditi na iPhoneu 4, 4s i petici.

Mit o senzoru za čitanje otiska prsta

Vjerovatno najveći novitet na narednoj generaciji iPhonea bio bi čitač otiska prsta, za koji mnogi tvrde da će se nalaziti odmah ispod „Home“ dugmeta.

On bi mogao da bude korišćen za povećanje bezbjednosti i izbjegavanje korišćenja klasičnih šifri.

Cijena i datum izlaska

Ovdje stvari nisu toliko sigurne, ali, ukoliko se iPhone 5S zaista najavi 10. septembra, ranija predstavljanja ukazuju na to da će biti dostupan od 20. septembra.

Kada je cijena u pitanju, ovdje nema iznenađenja. Već godinama cijena novog iPhonea je iznosila 199/299/399 dolara. Možemo očekivati da će isto važiti i za ovogodišnje predstavljanje.

Šta još ne znamo?

Na samom kraju, postavlja se pitanje, da li ima prostora za iznenađenja? Prošle godine iPhone 5 je imao veći i duži displej, bolju kameru i dugoočekivani LTE. Šta 5S može da donese kako bi to nadmašio?

Povećana interna memorija bi mogla da bude jedna stvar – 128GB za 499 dolara?

Najmanje “seksi” ali najpoželjnije unapređenje moglo bi da bude duže trajanje baterije.

Sve u svemu, ostaje nam da sačekamo 10. septembar i vidimo da li ćemo tokom predstavljanja samo zijevati ili će nas Apple ipak ostaviti bez daha.

Izvor: B92

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS