NOVI POKUŠAJ OPSTRUKCIJE: Očajni zastupnici SDA i HDZ napustili konstituirajuću sjednicu Skupštine ZDK

Skupština ZDK
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i njihovi koalicioni partneri HDZ BiH napustili su konstituirajuću sjednici devetog saziva Skupštine ZDK.

Prethodno je SDA blokirala izbor predsjednika ili zamjenika Skupštine ZDK iz reda Bošnjaka. Prijedlog nove većine bila je Behija Kulović, međutim, ali iz opozicione SDA nisu ni predložili kandidata i tako su opstruirali izbor predsjednika Kluba poslanika Bošnjaka i odlučili ići u blokadu zakonodavne vlasti. 

Nakon ovog poteza, SDA je pokazala koliko su očajni jer nisu dio nove većine pa su njihovi zastupnici napustili sjednicu nakon što je Ćazim Huskić (SDA), predsjedavajući Skupštine iz prošlog saziva, svojevoljno prekinuo sjednicu. Za njima su otišli i njihovi koalicioni partneri HDZ BiH, Omer Škaljo, Ramo Isak i Vahidin Ramić, a sve u namjeri da spriječe održavanje sjednice. Do prekida je došlo prije glasanja o Komisiji za imenovanja.

To najbolje govori koliko im je teško prihvatiti da nakon više od 20 godina nisu dio vlasti na nivou Kantona, pa su odlučili ako oni ne vladaju, očigledno iz revolta, blokirati rad Skupštine što podsjeća na scenarij Gradskog vijeća Zenica u prošlom sazivu kada su vijećnici SDA opstruirali sve što je bilo za dobrobit grada jer na izborima nisu osvojili mjesto gradonačelnika. 

Etički kodeks, član 7, jasno je precizirao da zastupnici moraju djelovati u javnom interesu, dok u SDA-u to očigledno pogrešno tumače pa su odlučili opstruirati današnju sjednicu.

Ipak, Mladen Simić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK u prošlom sazivu Skupštine, može nastaviti da vodi sjednicu, a trenutno je pauza nakon čega će biti odlučeno da li će sjednica biti nastavljena.