NOVI PROBLEMI NA GRANICAMA: I humanitarna pomoć podliježe plaćanju carine i PDV-a!

Podijelite vijest

Na graničnom prelazu Orašje tokom noći na subotu zadržano je blizu 60 kamiona i kombi vozila humanitarne pomoći namijenjene žrtvama poplava u Bosni i Hercegovini.

Pomoć je bila upućena fizičkim licima i kao takva nije mogla biti oslobođena plaćanja carine i PDV-a, navedeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Portparol UIO-a Ratko Kovačević potvrdio je Srni da je riječ o koju su za stanovništvo ugroženo u poplavama prikupili građani BiH koji žive u inostranstvu, pretežno u Evropskoj uniji.

Kako bi riješili problem, tvrdi Kovačević, službenici ispostave UIO-a u Orašju kontaktirali su Grad Bijeljinu, Opštinu Šamac, Crveni krst Brčkog i druge humanitarne organizacije da prihvate pristiglu pomoć kako bi ona što prije ušla u BiH.

Pušteni nakon više sati

“Na lice mjesta došao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je pristao da dio te pomoći bude upućen u Bijeljinu i kao takav bude oslobođen plaćanja carine i PDV-a. Veliki dio problema je riješen, ostalo je još oko 30 pošiljki, ali naši službenici daju sve od sebe da stupe u kontakt sa humanitarnim organizacijama koje će pristati da budu krajnji korisnici te pomoći”, naveo je Kovačević.

Kako bi se izvršilo oslobađanje od carine i PDV-a, Kovačević je podsjetio da krajnji korisnik humanitarne pomoći može biti isključivo humanitarna organizacija ili neki od organa javne uprave.

“Sve pošiljke koje glase na fizička lica, u skladu sa zakonskom legislativom, ne mogu se osloboditi plaćanja carine i PDV-a. Mi još jednom apelujemo da svi naši građani koji šalju pomoć o tome vode računa”, poručio je Kovačević.

Nakon višesatnog zadržavanja vozila humanitarna pomoć proslijeđena je različitim humanitarnim organizacijma koje će nastaviti dalju distribuciju.

”Tu nam kamioni stoje, a ljudi tamo gladuju, to nigdje nisam vidio, nigdje…”, kaže volonter Milan Matijašić.

„Došao je gospodin ispred Crvenog krsta. Uzeo je svu odgovornost na sebe i kazao da ćemo svi dobiti propusnice”, rekao je Elvir Dahić, volonter iz Beča.

Problemi na granicima

Brojni humanitarci su proteklih dana imali problema na granicama Bosne i Hercegovine prilikom uvoza pomoći u BiH.

Saša Dimić, špediter i vlasnik kamiona iz Slovenije, rekao je u četvrtak za Al Jazeeru da su jednog vozača njegove kompanije nakon 12 sati čekanja na graničnom prelazu Gradiška uputili na 300 kilometara udaljeni Zvornik. Vozio je sanitetski materijal, hranu i vodu.

“Sve su to napravili tako kao da je riječ o robi za carinjenje, a ne pomoći”, potvrdio je Dimić u telefonskom razgovoru.

Dimić je, zbog svih problema, bio ogorčen na carinsku službu – prvo na prelazu Gradiška, a onda i na onu u Zvorniku, jer smatra kako carinski postupak nije neophodan jer se “ne prodaje ništa, nego se donira pomoć neophodna ljudima”.

“Nije moj kamion jedini primjer. Slovenska vojska je poslala konvoj od 12 vozila i držali su ih šest sati na granici. Kad su zvali našeg ministra vanjskih poslova, odmah je pozvao bh. ministra i vrlo jednostavno mu rekao: Ili da mi pustite za deset minuta konvoj ili se vraćam nazad”, prepričao je Dimić.

Al Jazeera i agencije