Portal 072info

Novi protest grupe porodilja

Protest mame grada Zenice

Grupa porodilja sa područja Zeničko-dobojskog kantona ponovo je organizovala proteste pred zgradom kantonalne vlade u Zenici. Razlog, kašnjenje u isplati naknada po osnovu porodiljskog odsustva, ukupno šest, te nepridržavanje obećanja koje je Vlada dala krajem prošle godine.

Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni okupljeni su najavili radikalnije mjere. Porodiljama sa područja Zeničko-dobojskog kantona dosta je više lažnih obećanja, a traže, kako su same istakle, samo ono što im pripada. Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni okupljene porodilje najavljuju poduzimanje radikalnijih mjera, jer očigledno kako kažu, mirni protesti ne daju željene rezultate.

Iz Vlade ZDK je krajem novembra prošle godine najavljeno da će do Nove godine biti izmiren cjelokupan dug prema oko 400 porodilja u Zeničko-dobojskom kantonu, ali to se nije dogodilo. Razloge što obećanja nisu ispunjena željeli smo saznati od resornog ministra, Ivice Ćurića, ali on se nije javljao na telefonske pozive. Nezvanično, jedan od razloga je minus u budžetu, odnosno slabo punjenje u prvom mjesecu ove godine.

Inače, na godišnjem nivou se za isplatu zaposlenim i nezaposlenim porodiljama iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona izdvaja blizu 8 miliona maraka.   

rtvze.ba

Podijelite članak