Screenshot 3 863


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Novi testovi na koronavirus, koji bi trebali biti dostupni u laboratorijama i bolnicama od iduće sedmice, moći će otkriti prisustvo virusa SARS-CoV-2 u roku od 90 minuta. Ovakvi testovi će biti naročito korisni tokom zime jer će pomoći u razlikovanju Covid-19 od ostalih sezonskih bolesti i virusa, ističu zdravstveni stručnjaci, javlja BBC.

Trenutno većina testova na koronavirus daje rezultate u roku od 24 sata, dok se kod nekih rezultati čekaju i do dva dana. Stoga su ljekari posebno zadovoljni jer će im brže analize pomoći da razlikuju oboljele od korone i sezonske gripe.

Gotovo pola miliona novih brzih testova bit će dostupno od iduće sedmice u ustanovama za njegu odraslih, a milioni će ih biti dostupni kasnije tokom godine.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock opisao je ove inovacije u testiranju kao “spasioce”.

“Milioni novih brzih testova na koronavirus pružit će rezultate za manje od 90 minuta, što će nam pomoći da brzo razbijemo lance prijenosa zaraze. Činjenica da ovi testovi mogu otkriti gripu, kao i Covid-19, bit će od velike koristi dok nam dolazi zima, tako da pacijenti mogu slijediti ispravne savjete za zaštitu sebe i drugih”, rekao je Hancock.

Novi brzi testovi analizirat će briseve u mobilnim laboratorijama. Podaci o ispravnosti ovih testova još uvijek nisu javno dostupni, ali oni koji stoje iza njih kažu da postoje kontrole za provjeru lažnih negativnih rezultata.