Portal 072info

Novi trend kod mladih: Nije droga, ni cigareta, a posljedice mogu biti strašne

916679AA DE8A 42F8 82D8 44A14FFFD581
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nije legalan, ali možete lako da ga nabavite i u Srbiji. Nije droga, a nije ni cigareta. Riječ je mljevenom duhanu koji je pakovan u minijaturne kesice nalik onima za čaj. Neki kažu da je dobar za odvikavanje od pušenja, drugi pak da je opasniji od cigareta, a pošto je lako dostupan sve više ga koriste srednjoškolci. Otkud u slobodnoj prodaji u Srbiji, na to pitanje ni nadležni nemaju odgovor, prenosi Informer.rs. 

Duhanski proizvod neobičnog imena može se kupiti u prodavnicama duhana u centru Beograda. Vlažni rezani duhan nalazi se zapakovan u malim vrećicama. Kupuju ga uglavnom tinejdžeri.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najčudnije od svega je što ovaj proizvod nema zvaničnu dozvolu za prodaju i nije uopće registrovan. Niko ni ne krije da ga prodaje.

“Duhanska industrija ga je promovisala kao nešto što je manje štetno, manje opasno i da je sredstvo za odvikavanje od pušenja, a ništa od toga nije tačno, jer su studije pokazale potpuno suprotno”, kaže dr Ika Pešić, član Nacionalne komisije za kontrolu duhana. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cijena ovog proizvoda je između 900 i 1.000 dinara (16 KM). Po komentarima na društvenim mrežama, čak nije ni skup. Mnogo veća ponuda, ali i potražnja za ovim proizvodom je na internetu gdje je moguće dostaviti ga na kućnu adresu. A posljedice koje može da izazove mogu da budu opasne po život

“Poslije otprilike tri godine kontinuirane upotrebe može da izazove rak usne duplje, a poslije pet godina sigurno izaziva, zatim rak grla, ždrijela, želuca i pankreasa. Pored toga, vrlo je opasan za kardiovasularni sistem, jer ima jako visoke koncentracije nikotina”, navodi Pešića. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je u pitanju zavisnost, ista je, ako ne i veća nego kod ostalih dimnih duhanskih proizvoda, jer je mnogo veća koncentracija nikotina. 

Do sada ovaj proizvod nije registrovan i nije bilo zahtjeva za takvu registraciju, odgovor je iz Uprave za duhan, kao i to da im nisu poznati uvoznici proizvoda koji u svom sastavu nemaju duhan, a sadrže nikotin. Otkuda onda ovaj proizvod u slobodnoj prodaji, na to pitanje ni nadležni nemaju odgovor.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)