lovci
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 22, 2021 @ 13:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Novim Zakonom o naoružanju, koji je u Unsko-sanskom kantonu zaživio polovinom maja ove godine, najviše su nezadovoljne lovačke organizacije u ovome kantonu, a lovci smatraju kako su brojne zakonske odredbe restriktivne i da ih treba promijeniti.

NER FIT

U prilog tome navode kako na adrese lovaca u posljednje vrijeme stižu kazne zbog neproduženja oružnih listova u visini od hiljadu maraka, a lovcima se potom oduzima naoružanje na period od dvije godine.

“Novi zakon je propisao izuzetno visoke kazne, a na oružnim listovima nigdje ne piše rok njihovog važenja, pa mnogi lovci misle da su oni trajni. Također, zakonskim odredbama nije predviđeno nikakvo upozorenje, već lovci odmah budu kažnjeni, i to smatramo nekorektnim”, kaže Kaled Hašimbegović, predsjednik Lovačke organizacije “Bihać”  iz istoimenog grada.

Lovci su također nezadovoljni i odredbama koje propisuju nošenje i držanje oružja, te rigoroznim kaznama za njihovo kršenje.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Ljudi su nekada bili spremni da izađu u susret građanima zbog pojave lisica ili štetočina, ali s ovakvim zakonom to se više ne radi. Zbog toga se javljaju neki drugi problemi, a sve se adresira na lovce”, kaže Hašimbegović.

U Lovačkom društvu “Sana” iz Sanskog Mosta primjedbe imaju i na zakonska ograničenja koja se odnose na čuvanje lovačkog naoružanja, te na novu odredbu kojom lovac stiče pravo da posjeduje naoružanje tek kada napuni 21 godinu.

“Smatramo da tu starosnu granicu treba spustiti na 18 godina, s tim da se kroz obuku i druge aktivnosti mladi lovci osposobe za rukovanje naoružanjem. Najveće primjedbe su na visoke kazne, mislim da se trebalo više računa voditi o aktuelnom ekonomskom trenutku”, kaže Senad Kljajić, predsjednik ovoga udruženja.

Nermin Kljajić,  ministar unutrašnjih poslova USK, kaže kako ima razumijevanja za primjedbe lovaca, ali dodaje kako je novi zakon usklađen s evropskim pravnim stečevinama.

“Neke primjedbe možemo uvažiti, kao što su ove za oružne listove, jer nijedan zakon nije mrtvo slovo na papiru. Vidjećemo šta možemo učiniti kako bi i lovci bili zadovoljni”, kazao je Kljajić.

LIDER