Novi Zeland bi mogao zabraniti pušenje rođenima nakon 2004.

1 28
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Novi Zeland razmatra niz mjera usmjerenih na zabranu pušenja, uključujući i radikalnu inicijativu koja bi zabranila prodaju duhana cijeloj generaciji.

Novim nacionalnim akcijskim planom Novi Zeland želi postupno povećati zakonske dobne granice za pušenje, što bi se moglo proširiti i na zabranu prodaje cigareta i duhanskih proizvoda svima rođenima nakon 2004. godine, zbog čega bi pušenje postalo nelegalno za tu generaciju.

Oni koji su predložili inicijativu pozivaju se na znatno smanjenje razine nikotina dopuštene u duhanskim proizvodima i ograničavanje lokacija na kojima se oni mogu prodavati. Vlada bi također propisivala i minimalnu cijenu duhana i cigareta. Cilj mjera je postupno ukinuti upotrebu duhana u zemlji, pretvarajući tako Novi Zeland do 2025. godine u “zonu oslobođenu od pušenja”.

Iz novozelandskog ministarstva zdravstva objasnili su da, iako je stopa pušenja u proteklih nekoliko desetljeća opala, treba još puno raditi na smanjenju upotrebe duhana, “posebno među Maorima, pacifičkim narodima i onima koji žive u našim najnerazvijenijim zajednicama”.

Novozelanđani su pozvani da daju povratne informacije o jučer objavljenom akcijskom planu. Građani će do 31. maja moći podijeliti svoja razmišljanja o tom pitanju prije nego što uđe u sljedeću fazu zakonske procedure.

Pomoćnica ministra zdravlja Aješa Veral (Ayesha Verrall) rekla je da oko 4.500 Novozelanđana svake godine umre od bolesti povezanih s duhanom i da je vlada predana “ubrzanom napretku” u svojoj borbi protiv pušenja.