Novih 60 miliona eura za izgradnju autoputa u BiH

JP Autoceste FBiH obavještava javnost da je međunarodna finansijska institucija Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila finansiranje projekata izgradnje autoceste Počitelj – Buna i trećeg lota dionice Zenica jug – Zenica sjever. Radi se o ukupno novih 10 kilometara autoceste. Na taj način obezbjeđeno je dodatnih 60 miliona eura za izgradnju Koridora Vc, prenosi novinska agencija Patria.  

JP Autoceste FBiH je uputilo inicijativu Vladi Federacije BiH da odobri postupak zaduženja za navedene dionice. Planirano je da se početkom 2016. godine pokrene i tenderska procedura za izgradnju navedenih dionica.

-U proteklom periodu intenzivno smo radili na završetku pripreme za građenje novih dionica kao i na pregovorima sa međunarodnim finansijskim insitucijama za finansiranje istih. Kako smo uporedo sa završetkom tenderske procedure za izgradnju autoceste do Počitelja i drugog lota Zeničke zaobilaznice završili i projekte do Bune kao i trećeg lota Zeničke zaobilaznice, sada je na državnim institucijama da se opredijele da li su ovi infrastrukturni projekti u našoj zemlji od državnog prioriteta. Realno je da do kraja godine započne izgradnja novih kilometara autoceste ukoliko nadležne institucije obave svoj dio posla i završe proceduru odobravanja finansiranja ovih dionica“, istakao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

Do sada je za izgradnju Koridora Vc obezbjeđeno 300 miliona eura i to za dionice:

-Počitelj – Međugorje, 100 miliona eura, dužine 11 kilometara;

Copy

-LOT 2 Zenica jug – Zenica sjever, 110 miliona eura, dužine 8 kilometara;

-Drivuša – Klopče, 30 miliona eura, dužine 3 kilometra;

-Počitelj – Buna i LOT 3 Zenica jug – Zenica sjever, 60 miliona eura, dužine 10 kilometara.

Početkom slijedeće godine možemo imati u izgradnji novih 32 kilometara autoceste na Koridoru Vc, saopćeno je iz  JP Autoceste FBiH. 

nap.ba

Prethodni članakSAM SVOJ ŠEF: Devet načina da ostanete zdravi dok radite od doma
Sljedeći članakU Zeničko-dobojskom kantonu tokom vikenda zabilježeni manji požari