Novinari Dario Mehmedović i Saša Ibrulj autori knjige ‘Zmajevi’

Podijelite vijest

Knjižarsko-izdavačka kuća Buybook najavljuje novo izdanje, knjigu “Zmajevi”, čiji su autori dugogodišnji sportski novinari Dario Mehmedović i Saša Ibrulj.

U godini u kojoj slavimo najveći uspjeh nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine od naše samostalnosti i kada željno iščekujemo Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ovom knjigom smo se odlučili osvrnuti na osamnaest godina u kojima je stvarana nacionalna nogometna selekcija.

U knjizi “Zmajevi” pronaći ćete biografije preko 250 reprezentativaca koji su dali doprinos stvaranju ovog uspjeha te svih selektora i članova stručnog štaba. Također, upoznat ćete se sa nogometnim portretima 63 države, odnosno nacionalna saveza s kojima je naš tim igrao u periodu od 1995. do kraja 2013. godine. Posebnu vrijednost knjige čine sastavi sa svih 167 utakmica koje je naša reprezentacija odigrala u tom periodu.

“Svi ti detalji, sve te pobjede i porazi dani minute, čekanja slave, kako kaže jedna pjesma posvećena Zmajevima, predanim radom, strašću i ljubavlju zapisano je u ovu knjigu. Ona je, dakle, brevijar za one koji se nadaju, za sve one navijače u domovini i inozemstvu koji su ne žaleći svoje vrijeme i sredstva putovali bodriti reprezentaciju BiH, od St. Louisa do Kuala Lumpura, od Kopenhagena do Maghreba”, kaže, između ostalog, u recenziji knjige pasionirani ljubitelj nogometa, književnik i novinar Ahmed Burić.

Promocija knjige bit će održana na Trgu Djece Sarajeva (ispred BBI centra), na štandu Buybooka, u ponedjeljak, 26. maja 2014. godine u 13 sati. U znak solidarnosti sa unesrećenim od posljedica poplava, knjižarsko-izdavačka Buybook i autori knjige odlučili su dio sredstava od prodanih knjiga uplatiti za pomoć stanovnicima poplavljenih područja u BiH.

federalna.ba