Novinari plaćeni manje od vozača autobusa

Podijelite vijest

Sloboda medija u Srbiji je ugrožena, jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju nego što je danas, a pojedini novinari su plaćeni manje od vozača autobusa, saopštilo je Udruženje novinara Srbije /UNS/ povodom Svjetskog dana slobode medija.

UNS traži da se država povuče iz medija, da u procesu privatizacije 50 odsto kapitala lokalnih i regionalnih medija država pokloni zaposlenima, te da Tužilaštvo Srbije za ratne zločine najzad počne da radi svoj posao i kada je riječ o 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije.

“Napredak Srbije na svetskim rang listama političkih i medijskih sloboda, kao što su ‘Fridom haus’ i ‘Reporteri bez granica’, maskira materijalnu bedu novinara, koji su pali na dno lestvice po zaradama, iako spadaju u zaposlene sa najvišim prosekom obrazovanja”, navedeno je u proglasu UNS-a.

U proglasu se napominje da neka istraživanja pokazuju da novinari u Srbiji zarađuju kao željeznički radnici, te dodaje da se na Svjetski dan slobode medija mora ponoviti da nema slobodnog novinarstva u uslovima bijede, korupcije i straha.

Pritisnuti nemaštinom, u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa u kome ih vlasnici medija drže godinama, novinari i medijski radnici su, kako se navodi, podložni cenzuri i samocenzuri.

Prema istraživanju UNS-a iz marta, 35 odsto članova je odgovorilo da je povremeno izloženo cenzuri, a 44 odsto samocenzuri, dok je u velikoj mjeri cenzuri izloženo 7 odsto kolega, a autocenzuri čak 28 odsto.

UNS podržava provođenje medijske strategije i donošenje novih medijskih zakona, ali upozorava da se ne smije ponoviti “divlja privatizacija medija iz prošle decenije koja je izazvala pravi pomor medija u Srbiji” i obespravila novinare u pogledu slobode izražavanja, kao i radnih i ekonomskih prava i sloboda.

UNS zato traži da povlačenje države iz vlasništva u medijima prate i zakonske garancije da će novac poreskih obveznika, kojim država sada finansira javna informativna preduzeća, biti i dalje dostupan medijima kroz nezavisno projektno finansiranje.

Parlament treba da izmjenom zakona o privatizaciji omogući da 50 odsto kapitala lokalnih i regionalnih medija država pokloni zaposlenima, uz njihovo pravo prvenstva kupovine ostalog kapitala po knjigovodstvenoj vrijednosti.

UNS traži da u nacionalnim medijima zaposleni dobiju bez naknade 25 odsto državnog kapitala.

Vlada Srbije treba da na dnevni red konačno stavi izvještaj Verice Barać i Savjeta za borbu protiv korupcije o stanju u srpskim medijima, odnosno o mehanizmu uticaja kontrolora tržišta reklama na uređivački sadržaj medija, i da dokaže da neće jednostavno preuzeti poluge uticaja na medije od prethodne vlasti.

Neophodno je da pravosuđe najzad ujednači sudsku praksu kako se više ne bi dešavalo da sudovi drastično kažnjavaju medije zbog objavljivanja tačnih informacija.

UNS podržava napore nadležnih da najzad pronađu ubice kolega Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović.

UNS je u proglasu povodom Svjetskog dana slobode medija – 3. maja, pozvao novinare i medijske radnike da sutra od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju proglas ili ga objave na ekranima, onlajn i štampanim medijima, u okviru akcije “Pet minuta gromoglasne tišine”.

Agencije