Novo ime, ali ne i prezime: Vitezit kupila zagrebačka firma u vlasništvu Matiasa Zubaka

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nakon tri-četiri prodaje Vitezita na „domaćem terenu“ koje su završavale istim neuspješnim kupcem Zvonkom Zubakom, na međunarodnom tenderu konačno se javilo novo ime, ali ne i prezime. Jedini ponuđač 10,8 miliona maraka kupoprodajne cijene bila je zagrebačka firma „WDG promet“ čiji je vlasnik Matias Zubak. Zvonko Zubak, po navodima medija u Hrvatskoj, ima sina Matiasa, piše Žurnal.

Prema sudskom registru Republike Hrvatske „WDG promet“ je osnovana tek krajem jula ove godine, na adresi u strogom centru Zagreba, nadomak Jelačićevog trga i registrovana je za proizvodnju eksploziva, trgovinu i sve ono što se podrazumijeva za namjensku industriju. Uporedo, na svojoj web stranici navode kako djeluju više od 30 godina diljem svijeta!?

Znakovito je da prema sudskom registru Matias Zubak uplatio samo 5000 od 20.000 kuna osnivačkog uloga za zagrebačku firmu, obavezavši se da će ostatak uplatiti u toku od godinu dana, a sada navodno kupuje Vitezit za 10,8 miliona maraka!?

„Šta ako ne uplate za 15 dana“, pitao je nakon ročišta o prodaji stečajni sudija Ivo Žabić stečajnu upraviteljicu Behriju Huseinbegović. Prema njenom odgovoru ona nije nadležna da u daljem postupku odlučuje o pitanjima unovčenja imovine nego Odbor povjerilaca i Skupština!? Prethodno je tri puta Zvonko Zubak bio kupac, ali uplate nije bilo.

Zašto nakon Zvonka Zubaka, sada u koloplet oko Vitezita ulazi i netom osnovana firma njegovog sina, koji u ovoj oblasti nema nikakvih referenci, može se samo pretpostaviti. Žurnalovi uvijek dobro obaviješteni izvori iz Vitezita kazuju da u slučaju i ove neuspješne prodaje, kola ideja o rasparčavanju kruga Vitezita, a ima i zagovornika da cijena bude dodatno umanjena!

Ne treba zaboraviti da prema Zakonu o stranim ulaganjima BiH inostrani kupac ne može biti vlasnik više od 49% firme namjenske industrije. Za veći procenat vlasništva saglasnost mora dati Vlada Federacije.

Prodaju Vitezita posebno žele oni koji su ga devastirali prethodnih godina, kako bi konačno nestali svi tragovi njihovih kriminalnih radnji, o kojem Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona posjeduje sve informacije, a nije poduzelo bilo šta da zaštiti ovu državnu imovinu. Dokazuju tako da im je bilo najvažnije amnestirati kadrove HDZ-a BiH i partnerske SDA u privatizacijskoj pljački još jedne bh. firme.

Amarildo Gutić / Žurnal.info