Novo ubistvo novinara u Meksiku, treće ovog mjeseca

a 11
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Novinar je ubijen u nedjelju, drugi u sedam dana u gradu Tihuana na sjeveru Meksika, a treći u Meksiku ovog mjeseca, javlja Anadolu Agency (AA).

Lourdes Maldonado Lopez pronađena je upucana u automobilu, navodi se u saopćenju iz ureda državnog tužioca Baja Kalifornija. Vlasti su primile poziv hitne pomoći oko 19 sati i pronašli mrtvu Maldonado. Ubijena novinarka zatražila je 2019. od predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora pomoć i pravdu u radnom sporu.

– Bojim se za svoj život – rekla je tada Maldonado.

Godinama je vodila sudski spor oko prava na radu s nekadašnjim guvernerom Baje Californije Jaimeom Bonillom koji je prošle godine otišao s dužnosti. Maldonado je nedavno objavila da je dobila spor s medijskom kompanijom Bonilla nakon devet godina parnice. Ona je sarađivala sa mnogim medijskim kućama, ali nedavno je vodila emisiju “Brebaje”, fokusiranu na lokalne vijesti.

Prošlog ponedjeljka, fotograf Margarito Martinez ubijen je iz vatrenog oružja ispred svoje kuće.

Bio je poznat po tome što je pokrivao mjesto zločina u Tihuani kojom hara nasilje. Radio je za lokalnu novinsku kuću “Cadena Noticias”, kao i za druge nacionalne i međunarodne medije.