Portal 072info

Novo zvanje ‘Građevinski tehničari’ u SMŠ „Mladost“ Zenica

Građevinski tehničari u SMŠ „Mladost“ Zenica – novo zvanje

Ovim putem želimo obavijestiti učenike koji su ove školske godine završili osnovnu školu (i treba da upišu srednju školu), te njihove roditelje/staratelje, kako smo, nakon skoro dvije decenije nepostojanja ovog zvanja u našem gradu, ponovo oživjeli i uveli četverogodišnje zanimanje Građevinski tehničar. Napominjemo da se nastavni plan i program realizuje po EU-VET programu.

Analizirajući tržište (projektni biroi, javna preduzeća, lageri građevinskog materijala, građevinske firme…), podatake sa Biroa za zapošljavanje i činjenicu da u Zenici već duže vrijeme egzistira Politehnički fakultet sa Građevinskim smjerom, ustanovili smo da se ukazala stvarna potreba za osnivanjem zvanja građevinski tehničar – opći smjer.

Obrazovanje će trajati četiri godine, učenici će se edukovati i osposobljavati u svim granama građevinarstva – visokogradnja (individualne kuće, poslovni, stambeni, administrativni, sportski objekti), niskogradnja (ceste, tuneli i putevi) i hidrogradnja (vodotokovi i brane). Sa ovim zvanjem, učenici će moći raditi u projektom birou na kalkulacijama, razradi, iscrtavanju i pripremi tehničke dokumentacije, biti poslovođa na gradilištu ili se upisati na građevinski ili arhitektonski fakultet sa odličnim predznanjem.

-građevinski tehničar-

Napominjemo, osim zvanja „građevinski tehničar“, školujemo i obrazujemo i učenike za trogodišnja zanimanja odnosno zanate, kao što su keramičar-teracer, monter suhe gradnje, armirač-betonirac i zidar-fasader-izolater. SMŠ „Mladost“ u Zenici ima dugogodišnju tradiciju i primat u mnogim zanatskim zanimanjima, a naročito u građevinskoj struci. Sva zanimanja u građevinskoj struci, kako smo već naveli, se izvode po modularnom planu EUVET, koji funkcionište prema evropskim nastavnim planovima i programima. Ova zanimanja su i priznata u zemljama EU.

Učenici često posjećuju gradilišta u sklopu nastave, u nekoj od građevinskih firmi uz stručan nadzor profesora i majstora, ali smo i domaćini različitih usmjerenih i profesionalnih radionica i predavanja. Često smo učesnici različitih takmičenja, gdje ostvarujemo značajne rezultate.

– monter suhe gradnje –

Kadrovi iz školske radionice – Ytong instrukcije

Dobra saradnja SMŠ „Mladost“ sa domaćim kompanijama je već pokazala dobre rezultate. Učenici su upoznati sa kompletnim programom firmi Rigips i Knauf (suha gradnja), Ytong, Schiedel, Baumit i kompletnim tehnikama za izradu objekta uz projektnu dokumentaciju.

Nastava se održava u učionicama i školskim radionicama, koje su odlično opremljene i uz stručan i kvalitetan rad sa profesorima na teorijskim predmetima, praktičnoj nastavi u radionici i na gradilištu – dobar su pokazatelj za stvaranje dobrog majstora. Profesori su diplomirani inžinjeri sa dugogodišnjim iskustvom u građevinskoj struci u projektovanju i izvođenju objekata i organizaciji gradilišta.

Podijelite članak