Novogodišnja press konferencija Vlade ZDK

Novogodišnja press konferencija Vlade ZDK

DSC09364

Na danas održanoj press konferenciji premijer i svi članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona sumirali su  urađeno tokom 2013. godine, ali i predočili projekcije u određenim sferama života i privređivanja u predstojećoj 2014. godini.

Munib Husejnagić, premijer, osvrćući se na godinu koja je na isteku konstatovao je da su, kako je već poznato, aktuelne teškoće nastale zbog slabijeg punjenja budžeta, uzrokovanog smanjenim uplatama od indirektnih poreza. No, bez obzira na ove realne finansijske probleme, u zadnjih pet mjeseci uspjeli smo isplatiti obaveze prema svim većim budžetskim korisnicima i realizovati transfere iz oblasti socijalne politike. Obezbijedili smo i pola isplata za redovne stipendije u iznosu od 500.000 KM, a isplatili smo i pet rata stipendija za boračke populacije. U julu i avgustu imali smo namjeru uraditi rebalans budžeta kojim bismo već tada realizovali brojne finansijske obaveze, ali nismo dobili podršku za to od političkih i taj rebalans, nažalost, nije ugledao svjetlo dana. No, mi smo paralelno radili i na kreiranju budžeta za 2014. godinu i uspjeli smo ga završiti prije kraja kalendarske godine te je on usvojen od strane Skupštine 23. decembra.

 Pravovremeno kreiran i usvojen budžet znači automatski osnovu za stabilniju isplatu i servisiranje svih obaveza koje će se plaćati iz budžeta u narednoj godini. Ali, one će i dalje dijelom ovisiti od uplata po osnovu  indirektnih poreza. Međutim, sigurnost je sada puno veća, pogotovu ako se uporedimo s drugim kantonima koji nisu uspjeli kreirati budžet na vrijeme. Inače, budžet za 2014. je odraz stanja ne samo u Kantonu već i u cijeloj državi. Moram reći i to da su svi članovi Vlade zajedno, kao jedan tim, radili na ciljevima koje smo postavili i to je osnova da građanima sa sigurnošću možemo poručiti da ova Vlada ima i znanje i moć da popravi ovo stanje, te da gledamo sa optimizmom na 2014. godinu. Uostalom, to su već kazali i ekonomski stručnjaci, a i finansijski pokazatelji koji govore da će prvo doći do poboljšanja situacije u realnom sektoru, a takve procjene već su vidljive i na terenu. Samo jedan primjer koji to potkrepljuje: privreda ovog Kantona već traži preko 300 uposlenika koje ćemo obezbijediti kroz primjenu  Zakon o obrazovanju odraslih osoba. Naime, 300 ljudi koji duže čekaju na birou a nemaju adektavnu kvalifikaciju bit će u narednih par mjeseci prekvalifikovano i odmah upućeno na nova radna mjesta. Ovakvih primjera je bezbroj i otud konstatacija da se može i bolje i više te da ćemo kao Vlada učiniti  sve da i građani osjete boljitak u narednoj godini. Pošto je naredna godina ujedno i izborna, jasno nam je da će biti dosta i politike, ali i politikanstva, no, mi se nećemo obazirati na to, i nastavit ćemo raditi konkretne poslove na obezbjeđenju boljeg standarda građana i boljitka u svim segmentima življenja.

Premijer je na kraju katolicima poželio sretan Božić,  svim građanima čestitao Novu gdinu, a pravoslavnim vjernicima uputio čestitke za njihov Božić 7. januara.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS