Nutricionisti su izabrali: Hrana koja će vas ugrijati

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Organizam drugačije reagira u hladnim danima, pa je onda i prehranu potrebno prilagoditi okolnostima kada temperatura padne.

Nutricionisti kažu da je najbolje jesti namirnice bogate vitaminima i mineralima jer osim što griju organizam, istodobno ga i štite od bolesti.

Zobena kaša Ovo je idealan obrok za hladne dane. Zob je cjelovita žitarica, pa će organizmu osigurati dovoljnu dozu vlakana i proteina, a to će vas pak dugo vremena održati sitima. Zob sadrži i čitav niz drugih zdravih sastojaka koji dokazano smanjuju holesterol i blagotvorno djeluju na zdravlje srca, a i sprečavaju nastanak raznih infekcija.

Supa od tikve Ako vam nedostaje vitamina A, tikva je prava namirnica za vas. Naravno, tikva sadrži i obilje drugih vitamina, a svi oni bit će važni za održavanje imuniteta tokom hladnih dana i sprečavanje nastanka prehlade i gripe. Uza sve to, supa od tikve je i ukusna, pa bi bilo dobro da je u hladnim danim što češće jedete.

Čili Ovo je idealna namirnica za hladne dane jer grije organizam. Čili sadrži sastojke koji poboljšavaju rad metabolizma, ali i koji pomažu pri bržem sagorijevanju masnoća. Uz sve to, čili sadrži i proteine koji pozitivno djeluju na mišiće. Čili sadrži i antioksidanse koji organizam čuvaju od infekcija i raznih bolesti.

Crni grah Ništa vas neće tako dobro ugrijati u hladnim danima kao crni grah. Osim što je ukusan, crni grah i iznimno je zdrav. Sadrži željezo, bakar, flavonoide te čitav niz korisnih vitamina. Zbog svega toga, crni grah blagotvorno djeluje na ljudski organizam i štiti ga od prehlada, ali i nekih opasnijih bolesti poput karcinoma.

Kelj obiluje vitaminima. U nešto više od jedne šoljice kelja ima čak 260 posto dnevne preporučene doze vitamina A. Sadrži i vitamin C te kalcij i kalij. Bogat je i antioksidansom luteinom, za koji su studije pokazale kako može zaštititi oči. Kelj je prava zimska namirnica koja će vas grijati u hladnim danima te vam istodobno čuvati zdravlje.

Orasi Samo jedna šaka oraha ima dvostruko više antioksidansa od bilo kojeg drugog orašastog ploda. Sadrže vrijedne proteine, vitamine i minerale. Vrlo su ukusna grickalica, a mogu se dodavati i čitavom nizu drugih jela. Štite organizam od štetnih utjecaja, smanjuju rizik od srčanih bolesti i karcinoma, a odlični su saveznici i u borbi protiv prehlade i gripe. Dakle, idealna su namirnica za hladne dane.

Đumbir Ljutkastim okusom pospješuje lučenje probavnih sokova u želucu, djeluje na poboljšanu apsorpciju i ubrzava metabolizam. Stavljanjem u hranu, prilikom pripreme jela, pomaže boljoj probavi hrane te osjećaju topline u želucu, a kasnije u čitavom tijelu. Đumbir utječe na bolju cirkulaciju u tijelu što dobrinosi zagrijavanju organizma.

Crni i bijeli luk Luk je povrće bogato kvercetinom, a bijeli luk alicinom, snažnim antioksidansima i zaštitnim tvarima za naš organizam. Svojstva grijanja organizma potječu od djelovanja u probavi, gdje utječu na lučenje enzima i drugih probavnih sokova, kao i na djelovanje u ćelijama čiji metabolizam aktiviraju. Ipak, bijeli luk snižava krvni pritisak, što posljedično kod osoba sa lošom perfirenom cirkulacijom i nižim pritiskom može dugoročno prouzrokovati pojavu hladnoće u ekstremitetima. Tada se kombinira u jelima sa đumbirom.

Jabuka je supervoće za koje se već godinama zna da blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje. Sadrži sve vrijedne vitamine i minerale, a brojim istraživanjima dokazano je da čuva zdravlje srca, pomaže probavi i sprečava razvoj karcinoma. Ukusna je i trebala bi vam se naći na jelovniku tokom zimskih dana.

Agencije