Portal 072info

Obama: Sirijska krv je na rukama Damaska, Moskve i Teherana

Na svojoj prosljednjoj ovogodišnjoj konferenciji za medije, predsjednik SAD-a Barack Obama kazao je da su hakerski napadi iz Rusije prekinuti zbog njegove intervencije u septembru.

Naime, kako je Obama objasnio, prilikom samita G20 koji je u septembru održan u Kini, Obama je u razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom insistirao da on “prekine, jer će u protivnom osjetiti posljedice”.

“Nakon toga nismo vidjeli dalje uplitanje ruskih hakera u servere Demokratske partije. Ipak, podaci koji su došli do Wikileaksa već su tada dospjeli u javnost“, rekao je Obama.

Podsjećamo, hakerski napadi za koje administracija Baracka Obame okrivljuje zvaničnu Moskvu uzrokovali su curenje dokumenata koji su potom utjecali na raspoloženje građana prema kandidatkinji Demokratske partije Hillary Clinton.

Time je, smatra zvanični Washington, Rusija kroz cyber napade direktno utjecala na rezultate predsjedničkih izbora.

Govoreći o situaciji u Siriji, konkretno o stanju u Alepu, Obama je okrivio vladu u Damasku, ali i Rusiju te zvanični Teheran.

“Odgovornost za brutalnost u Alepu snosi Asadov režim i njegovi saveznici u Rusiji i Iranu. Krv je na njihovim rukama“, kazao je Obama.

klix.ba

Podijelite članak