A2970F1D D7EE 469F A03A 4FBFBE90A065
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Obaranjem zvonika crkve u Konjević Polju okončana je i posljednja faza njenog rušenja, čime je realizovana i presuda Evropskog suda za ljudska prava. Rušenje je počelo jutros prije 7 sati.

Crkva na privatnom dvorištu Fate Orlović bila je predmet spora dugi niz godina, a nakon dugogodišnje pravne bitke, Evropski sud za ljudska prava donio je 1. oktobra 2019. godine presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora ukloniti crkvu sa privatnog posjeda Fate Orlović.

Uprkos tome što se rušenje crkve iz godine u godinu odgađalo, Fata Orlović i njena porodica konačnu su dočekali pravdu. U jutarnjim satima mehanizacija je ušla u dvorište i započela rušenje spornog objekta.

“Jutros, nešto prije sedam sati, teška mehanizacija je ušla u dvorište i počelo je uklanjanje crkve”, rekao je ranije za Klix.ba advokat porodice Orlović Rusmir Karkin.

Nakon što je crkva uklonjenja, predstavnici firme koja je bila zadužena za rušenje saopćili su kako će se materijal iskoristiti za gradnju nove crkve u Bratuncu. Predstavnici firme su istakli kako su za rušenje crkve dobili blagoslov mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Nakon rušenja crkve oglasili su se i iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine te su saopćili kako je ova institucija informirana o početku radova na izmještanju crkve s privatnog posjeda Fate Orlović.

“Nakon što je Tužilaštvo BiH formiralo predmet za neizvršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu a u vezi izmještanja crkve u Konjević Polju, iz dvorišta Fate Orlović, postupajući tužilac Tužilaštva BiH zatražio je od nadležnih institucija informaciju o poduzetim aktivnostima, s obzirom na rok za izvršenje presude”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.