Portal 072info

Obaveze investitora kod izgradnje

Na području grada Zenice vlada poprilično nedefinisana situacija kada su u pitanju obaveze investitora koji izgradnju svojih objekata nisu doveli do kraja u skladu sa rješenjima o dodjeli gradskog građevinskog zemljišta, doznajemo u Upravi za imovinsko pravne i geodetske poslove grada Zenice.

Direktor ove Uprave Hazbo Ličina kaže da se ova procedura rješavala po Zakonu o građevinskom zemljištu FBiH koji je bio na snazi do 5. marta 2014. godine.

Ovim zakonom je bilo propisano da je investitor kojem se dodjeli građevinsko zemljište na korištenje radi građenja objekta bilo stambenog ili poslovnog bio dužan da u roku od tri godine ispoštuje određene procedure od urbanističke saglasnosti, pribavljanja građevinske dozvole te gradnje prve etaže i horizontalnog zatvaranja prostora. Ukoliko to nisu mogli ispoštovati objekat se mogao prodati trećem licu. Sve je to važilo do 5. marta prošle godine od kada je na snazi Zakon o stvarnim pravima koji apsolutno ne tretira gradsko građevinsko zemljište a koji je trebao biti usaglašen sa Zakonom o stvanim pravima. Samim tim, navodi Ličina, nije poznata ni metodologija na koji način i kako se utvrđuju obaveze investitora koji svoje objekte nisu doveli do kraja. 

rtvze.ba

Podijelite članak