Portal 072info

Obavještenja sa telefona uništavaju ljudsku koncentraciju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svi koji koriste smartphone za primanje obavještenja znaju kako dobijanje e-mailova, poruka i sličnih obavještenja zna da postane naporno i zamorno. Ponekad nismo ni svesni koliko “agresivna” glasovne obavještenja mogu biti.

Sudeći prema novom istraživanju čini se da bi situacija mogla biti i znatno ozbiljnija, i opasnija za sve ovisnike o push servisima – dobijanju trenutnih obavještenja. Obavještenja sa mobilnog uništavaju fokus, čak ako korisnik ni ne primi smartphone kako bi provjerio informaciju ili odgovorio na poruku, tvrdi nova studija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Problem je što obavještenje razbija koncentraciju, bez obzira da li osoba učini neku radnju nakon primanja. Ako čujete zvuk koji označava da ste dobili poruku, vrlo je vjerovatno da ćete se zapitati od koga je poruka, šta sadrži, i trebate li uzvratiti odgovorom. Sve to razmišljanje počinje vas preokupirati i udaljava vas od zadataka kojim ste se bavili, pišu “ITvesti”

“Bez obzira što su notifikacije obično vrlo kratke u svom trajanju, one mogu izazvati razmišljanje koje će vas ometati. To se redovito odrazi u opadanju efikasnosti obavljanja posla. Ako zadatak zahtijeva vašu pažnju, obavještenja sa pametnog telefona će ozbiljno narušiti vaše performanse čak i ako pritom ne posegnete za mobilnim”, ističu autori istraživanja Cary Stothart, Ainsley Mitchum i Courtney Yehnert.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Grupa ispitanika u njihovom istraživanju je napravila tri puta više grešaka nakon što bi ih u radu ometali njihovi mobilni. Nivo ometanja bio je gotovo isti kao da su sasvim prekinuli sa radom, te se javili na poziv ili odgovorili na tekstualnu poruku. To pokazuje da nije dovoljno ne javiti se na zvukove sa mobilnog ili ih pokušati ignorisati. Ako želite da sačuvate svoju koncentraciju jedino je rješenje – skroz stišati ili ugasiti smartphone.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME