Obilježavanje 29. godišnjice zatvaranja zloglasnog logora Sušica: Žrtve ne smiju biti zaboravljene

g 6
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Savez logoraša Bosne i Hercegovine će u subotu, 25. septembra, organiziranjem marša “Put spasa Vlasenica – Sušica 2021″, obilježiti 29. godišnjicu zatvaranja zloglasnog vlaseničkog logora “Sušica”.

Brutalna ubistva

U tom logoru od aprila do septembra 1992. godine bilo je prisilno zatvoreno oko 8.000 Bošnjaka iz tog kraja od kojih je najmanje 1.600 na najbrutalniji način ubijeno.

Za zločine u logoru Sušica, i uopšte na području vlaseničke općine, pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić Jenki (Haški tribunal – 20 godina), te u Sudu BiH Predrag Bastah Car (22 godine) i Goran Višković Vjetar (18 godina zatvora). Jenki, nekadašnji upravnik logora Sušica, preminuo je u junu 2018. godine.

ČITAJ JOŠ:  VREMENSKA PROGNOZA: Pretežno sunčano vrijeme

Članovi Udruženja “Svjedoci svog vremena” će se i ove godine pridružiti maršu, a predsjednik tog udruženja Muhamed Papić kazao je za Fenu da će učesnici preći put dug oko 30 kilometara kako bi odali počast nevino stradalim i mučenim Bošnjacima Vlasenice i okolnih mjesta.

– Turalići, Ogradice, Debelo brdo, Logor Sušica, isti onaj put koji je od 1992. do 1995. godine prešlo hiljade Bošnjaka Vlasenice, Žepe, Cerske, Konjević-Polja, Srebrenice, Rogatice… Kolone koje su bile manje ili veće, kretale su se u nepoznato i tražile spas od sigurne smrti – istakao je.

ČITAJ JOŠ:  Elvedinova priča slama srca: Supruga je kazala da manje jedemo, pa dignemo kredit za liječenje, samo želim ozdraviti i raditi

Organiziran marš

Papić je podsjetio da 1992. godine iz Vlasenice nije mogao izaći nijedan muškarac stariji od 12 godina, te da su svi morali nositi ime na odjeći.

– Mogli su da biraju, logor Sušica ili potencijali spas preko šumskih predjela Javora, Debelog Brda do kladanjskih jedinica Armije BiH. Nažalost, mnogi od onih koji su se odlučili za tu drugu opciju, bili uhvaćeni i na mjestu ubijeni – istakao je Papić.

ČITAJ JOŠ:  Krivične prijave stižu, ali Dodik ne prestaje blokirati institucije BiH

Kazao je da organiziranjem marša, Udruženje želi poslati jasnu poruku da se nikad nikom ne ponovi i ne dogodi ono što se dogodilo narodu Bosne i Hercegovine tokom agresije.

– Nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti – poručio je.

GODISNJICA
MARKETING