Portal 072info

Obilježena 22 godišnjica formiranja Sedme muslimanske viteške brigade

Prigodnim programom danas je u Zenici obilježena 22. godišnjica od formiranja Sedme muslimanske viteške brigade, koja je nastala iz 11 jedinica gradova srednje Bosne, koje su imale prefiks „muslimanske snage“, iz Zenice, Kaknja, Vareša, Žepča, Busovače, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Visokog, Bugojna i Gornjeg Vakufa.

Na spomen obilježju šehidima u Kasarni koja nosi ime „7. muslimanska“ u Zenici, brojne delegacije boračkih organizacija i udruženja, te Turske vojne jedinice u BiH, položile su cvijeće nakon čega je proučena fatiha. Bivšim pripadnicima Sedme, predstavnicima šehidskih porodica, predstavnicima vlasti, zvanicama i gostima, obratili su bivši komandatni ove jedinice, Asim Koričić i Amir Kubura, te general Sakib Mahmuljin.

Oni su istakli da je bila čast biti pripadnik Sedme, a posebno njen komandant.

U programu su učestvovali i imami Medžlisa islamske zajednice Zenica. Sedma muslimanska viteška brigada imala je manevarski karakter, djelovala je na 33 ratišta širom BiH, a tokom četiri ratne godine imala je ukupno 6.380 boraca iz 60 općina BiH, od kojih su 236 dali život za domovinu.

Ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“ odlikovan je 31 pripadnik Sedme.

Podijelite članak