Portal 072info

Obilježena 23. godišnjica HVO brigade

Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Zenica obilježila je danas 23. godišnjicu formiranja brigade zeničkog HVO-a „Jure Francetić“. Današnje sjećanje na sve njene žive i poginule pripadnike, te na ratni put protkano je bilo i porukama da se ne zaboravi prošlost i da se konačno počnu rješavati sva otvorena pitanja branitelja kako bi dostojanstveno živjeli.

Bivši borci i starješine ove brigade, predstavnici boračkih udruženja i političkih stranaka s hrvatskim predznakom, lokalne i kantonalne vlasti su prvo, uz Počasni vod Oružanih snaga BiH i zvuke trube položili cvijeće na spomen- obilježje poginulim braniteljima na groblju Crkvice, odali im počast, a velečasni Anto Dominković je služio opelo. – Podsjetiću na poruku Pape tokom posjete BiH da ne zaboravimo ko smo, da je ovo naš dom, naša zemlja i naša povijest, te da imamo pravo ovdje živjeti za onima koji to žele zajedno, kazao je velečasni. Nakon Crkvica prisutni su, uz intoniranje himni BiH i Hrvatske, te prigodan program i obraćanje zvaničnika, druženje nastavili u Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“. Na period kada je osnovana ova brigada HVO-a i na njen ratni put podsjetio je jedan od njenih komandanata,Željko Ljubančić.

– Ovo okupljanje, kaže naš sagovornik jeste podsjećanje na slavni ratni put brigade, ali i prilika da se vidi gdje smo to danas, da se konačno riješe ključna pitanja boračke populacije, i HVO- a i Armije Republike BiH, da prestanu pritisci i revizije, jer sve nas je manje i moramo za sva vremena podvući crtu i reći kako će živjeti svi ljudi koji su oslobađali ovu zemlju, naglasio je Ljubunčić. 

RTVZE

Podijelite članak