Obilježena 31. godišnjica Drugog korpusa Armije RBiH

Obilježena 31. godišnjica Drugog korpusa Armije RBiH

U Bosanskom – kulturnom centru Tuzlanskog kantona održana je centralna manifestacija obilježavanja 31. godišnjice Drugog korpusa Armije R BiH.

– Večeras je završna manifestacija, ali smo i prethodnih dana, od 20. septembra, obilježavali godišnjicu Drugog korpusa. Kroz Drugi korpus Armije RBiH je prošlo 170.000 boraca, od kojih je 11.000 dalo svoje živote za odbranu domovine, imamo oko 7.500 ratnih vojnih invalida, ali i tri narodna heroja i 425 Zlatnih ljiljana – kaže Rasim Islamović, predsjednik Skupštine RVI TK.

Ogroman doprinos odbrani BiH

Delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, predvođene premijerom Irfanom Halilagićem i predsjednikom Žarkom Vujovićem, položile su cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli i na spomen obilježju poginulim pripadnicima MUP-a u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-95.

– Danas se sjećamo osnivanja Drugog korpusa ARBiH koji je tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata dao ogroman doprinos odbrani države Bosne i Hercegovine. Tih ratnih godina Drugi korpus je bio snaga u koju su svi građani sjeveroistočne Bosne i Hercegovine s povjerenjem gledali i niti jednog momenta ne smijemo zaboraviti da danas živimo i uživamo u slobodi upravo zahvaljujući svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, među kojima su i pripadnici II korpusa. S posebnim pijetetom danas se moramo sjetiti i poginulih pripadnika 2. korpusa Armije Republike BiH. Oni su u borbi za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu dali ono najvrijednije, svoje živote. I danas ali i svaki drugi dan moramo iskazivati našu podršku njihovim porodicama i opredjeljenje da mi danas u miru nastavljamo graditi Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, za kakvu su se i oni borili – kazao je premijer Irfan Halilagić.

Zone odgovornosti

Za prvog komandatna Drugog korpusa 1992. godine je imenovan Željko Knez, a za načelnika Hazim Šadić. U februaru 1993. godine na čelo korpusa dolazi general Hazim Šadić, a od 19. novembra 1994. godine pa do kraja rata u BiH na čelu komande bio je general Sead Delić.

Borci Drugog korpusa ratovali su u Brčkom (granica na Savi) te u zonama odgovornosti Zvornik, Teočak i Čelić (granica na Drini) kao i u Srebrenici. U okviru Drugog korpusa djelovala je i prva brigada Armije RBiH – Prva tuzlanska brigada. Nekoliko brigada Drugog korpisa proglašeno je viteškim i slavnim.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica