Objavljen popis najmoćnijih pasoša na svijetu, BiH na 90. mjestu

Passport Index je online alat koji prikuplja podatke iz 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija kako bi sastavio promjenljivu listu najmoćnijih pasoša na svijetu. Sponzorira ih svjetska finansijska kompanija Arton Capital. Najmoćniji pasoš određen je prema broju zemalja u koje je moguće otputovati bez vize.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Singapur je prema ovogodišnjem rangiranju zemlja sa najmoćnijim pasošem na svijetu. Njemački pasoši, koji su do sada imali titulu najmoćnijih na svijetu, su sada na drugom mjestu. Sa njihovim pasošem moguće je otputovati u 126 zemalja svijeta.

Rast Singapura na globalnom rangiranju pasoša poklapa se sa rastućim bogatstvom. WealthInsight, firma za podatke koja se bavi bogatstvom širom svijeta, izvijestila je u maju da je Singapur šesti najbolji grad na svijetu. Svaki 34. stanovnik u Singapuru je milioner.

Međutim, bogatstvo zemlje nije nužno srazmjerno rangiranju snage pasoša.

Crna Gora je ispred Bosne i Hercegovine i nalazi se na 85. mjestu. Crnogorci sa svojim pasošem mogu otputovati u 76 zemalja svijeta, isto kao i Makedonci. Sa srbijanskim pasošem moguće je otputovati u 82, a sa hrvatskim u 115 zemalja svijeta.

KLIX

GODISNJICA
MARKETING