Objavljen snimak na kojoj američki policajac ubija dječaka od 13 godina

index
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Unutrašnja kontrola policije u Čikagu objavila je jučer videosnimak na kojoj policajac ubija 13-godišnjeg dječaka, što je najnoviji primjer policijske brutalnosti koji bi mogao razbuktati građanske nemire u tome gradu.

Devetominutni video snimljen kamerom na tijelu policajca počinje tako što neidentificirani policajac izlazi iz vozila i trči uličicom za Adamom Toledom u 2:30 29. marta u Little Villageu u četvrti West Side.

Video potom prikazuje policajca kako Toledu viče “stop” prije nego što ga uspijeva sustići i narediti mu da pokaže ruke. Izgleda da je Toledo počeo podizati ruke prije nego što je policajac ispalio hitac i odmah potom otrčao do dječaka koji je pao na tlo.

– Ispaljen metak, ispaljen metak. Pošaljite hitnu pomoć – govori policajac.

Policija u Čikagu je odmah nakon incidenta objavila da je Toledo u ruci držao revolver. No u videu je nejasno je li ga imao u trenutku pucnjave.

Policajci su lovili Toleda i još jednog muškarca nakon što su primili dojavu da je u blizini bilo pucnjave, rekli su u policiji.

– Brojni policajci su se okupili u ulici u 2:30 ujutro 29. marta i, jednostavno rečeno, iznevjerili smo Adama – rekla je gradonačelnica Čikaga Lori Lightfoot tokom konferencije za medije, prije nego što je video postao dostupan.

Unutrašnja kontrola je također objavila video treće strane i druge materijale koji se tiču spornog događaja.

Uz fatalnu policijsku pucnjavu u Dauntea Wrighta u nedjelju u predgrađu Mineapolisa i suđenja za ubistvo bivšeg policajca iz Minnapolisa Dereka Chauvina zbog ubistva Georgea Floyda, najnoviji incident podigao je napetosti u Čikagu.