Objavljena lista najjeftinijih država za život na svijetu: BiH u samom vrhu

Ugledni američki magazin Time sastavio je listu najjeftinijih država za život na svijetu, a na listi se nalazi i Bosna i Hercegovina.

Agencija GoBankingRates sastavila je listu na osnovu parametara, koji su bili: indeks lokalne kupovne moći, cijena zakupa nekretnina, cijena namirnica i indeks potrošačkih cijena. Poređenja u rezultatima su vršena sa standardom života i cijenama u New Yorku.

Bosna i Hercegovina je na 11. mjestu liste. Kako piše Time, posjeduje pristojnu kupovnu moć, nisku cijenu zakupa nekretnina, namirnica i indeksa potrošačkih cijena. Kao primjer se navodi Sarajevo gdje su ukupni mjesečni troškovi najma i ostalih troškova između 550 i 650 eura.

Crna Gora (26. mjesto na listi) se ističe po niskim cijenama namirnica, dok je kupovna moć negdje na sredini liste najjeftinijih zemalja za život. U poređenju sa New Yorkom, kupovna moć je niža za 44,6 posto, zakup jeftiniji za 88,8 posto, namirnice za 68,9 posto, dok je indeks potrošačkih cijena niži za 61 posto.

Srbija je na ovoj listi zauzela 18. mjesto. U odnosu na ostalih 49 zemalja, cijena zakupa nekretnina je treća najniža, sa prosječnom cijenom zakupa jednosobnog stana od oko 155 eura u Novom Sadu, navodi se u tekstu i dodaje da su cijene namirnica (za 73,2 posto jeftinije nego u Njujorku) i indeks potrošačkih cijena (66,8 posto jeftiniji) niski, ali i kupovna moć (za 52,4 posto niža) stanovništva.

Što se tiče regiona, Bosna i Hercegovina je na 11. mjestu liste. Kako piše Time, posjeduje pristojnu kupovnu moć, nisku cijenu zakupa nekretnina, namirnica i indeksa potrošačkih cijena. Kao primjer se navodi Sarajevo gdje su ukupni mjesečni troškovi najma i ostalih troškova između 550 i 650 eura.

Hrvatska se nalazi na 47. mjestu. Kupovna moć je niža za 36,1 posto, cijena zakupa nekretnina je 90 posto jeftinija, namirnice 58,8 posto, a indeks potrošačkih cijena 51,2 posto. Kako se navodi u tekstu, cijena zakupa nekretnina je niža nego u većini zemalja sa liste, a kao primjer je navedeno da soba u Zagrebu košta 325 eura.

Slovenija je na 36. mjestu. Zanimljiv podatak je da Slovenija ima višu kupovnu moć od svih 50 zemalja na listi, a u odnosu na New York je niža za 13 posto. Cijena zakupa je jeftinija za 86,5 posto, namirnice za 57,4 posto, a indeks potrošačkih cijena 47,4 posto.

Prvih deset zemalja na listi najjeftinijih zemalja za život koju je objavio Time su Južna Afrika, Indija, Kosovo, Saudijska Arabija, Kazahstan, Zambija, Oman, Paragvaj, Češka i Makedonija.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE