Objavljena mapa: Evo kako su raspoređene NATO trupe u Istočnoj Evropi

Objavljena mapa: Evo kako su raspoređene NATO trupe u Istočnoj Evropi

Značaj vojske NATO-a i SAD-a na istoku Evrope je sve veći s obzirom na rastuću prijetnju od ruske invazije na Ukrajinu. Ruska vojska od početka ove godine sve više pozicionira svoje trupe duž ukrajinske granice, a evo kako su raspoređene zapadne snage.

NATO ima četiri multinacionalne borbene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, sastavljene od vojnika iz nekoliko zemalja članica. Ove bataljone, po principu rotacije, vode Velika Britanija, Kanada, Njemačka ili SAD.

Alijansa je prošlog mjeseca saopćila da su sve četiri grupe borbeno spremne, a prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio kako su spremni i pojačati prisustvo slanjem dodatnih snaga u istočno područje.

SAD ima svoje baze u Litvaniji i Rumuniji, kao i Poljskoj. Predsjednik Joe Biden je prošle sedmice odobrio raspoređivanje dodatnih 3.000 američkih vojnika u Poljsku, Njemačku i Rumuniju, plus 8.500 drugih pripadnika koji su u pripravnosti.

Ove dvije vojske objavile su mapu sa rasporedom svojih snaga u Istočnoj Evropi.

Raspored NATO trupa na istoku Evrope
Raspored NATO trupa na istoku Evrope

NATO nema trupe u Ukrajini, niti su najavili slanje istih, međutim njihovo prisustvo se ogleda na drugim nivoima. Iako Ukrajina nije članica Alijanse, oni ovoj zemlji daju strateške savjete i na taj način im pomažu u ovoj krizi.

Inače, Rusija i Bjelorusija su započele danas desetodnevne zajedničke vojne vježbe, a objavljena je i mapa njihovih snaga.

Raspored ruske vojske duž granice Ukrajine
Raspored ruske vojske duž granice Ukrajine

Tenzije između Ukrajine i Rusije su pojačane u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon više godina “primirja”, odnosno dogovora da se vojske neće sukobljavati.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE