Portal 072info

OBJAVLJENE PRVE DUGOROČNE PROGNOZE: Evo kakva nas zima očekuje

zima bih prognoza 98 696x463 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Meteo Servis Severe Weather Europe objavio je prve dugoročne prognoze za zimu. Svoje prognoze baziraju na tri različita modela. Prva dva su evropski modeli ECMWF i UKMO, dok je treći američki model CFSv2. Sva tri modela slažu se u nekim stvarima.

Prema modelu ECMWF-a, temperature zraka tokom zime širom svijeta bit će iznadprosječne. U Evropi se očekuju iznadprosječne temperature, ali se ne očekuje veliko odstupanje od prosječnih temperatura. Kako piše Severe Weather Europe, očekuju se povremeni prodori hladnog zraka.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

UKMO model najavljuje puno veće temperaturno odstupanje diljem Europe od prosjeka. Najavljuju da će temperature biti dosta više od prosječnih za to doba godine, kao i da će prodori hladnog zraka biti rijetki. Što se tiče količine oborina, očekuje se količina koja je prosječna za zimu, dok se veća količina padavina očekuje nad Skandinavijom.

Američki model također najavljuje da će zima u Evropi biti toplija od prosjeka, ali da se očekuje više hladnih razdoblja, odnosno da će prodor hladnog zraka biti češći nego što to predviđaju druga dva modela, prenosi Index.hr.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Kakva nas onda zima čeka?

Severe Weather Europe u svom sažetku prvih prognoza za zimu piše da se očekuje da će u Evropi temperature na većem dijelu kontinenta biti više od prosječnih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4
  • To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. To samo implicira da će hladniji dani biti rijetki diljem kontinenta – piše SWE.

Nad Evropom se, po pitanju količine padavina, očekuju normalni do vlažni uvjeti. Velika Britanija i Skandinavija mogle bi imati burniju zimu zbog češćih prodora hladnog zraka. Na tom se području očekuju brojne oluje.

Podijelite članak
  • 10
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info.com

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info.com

Accuweather objavio mjesečnu prognozu: Evo kada možemo očekivati snijeg i minuse

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6