Objavljene prve informacije o Androidu 13: Šta donosi Tiramisu

android telefon foto unsplash
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Posljednja verzija Googleovog mobilnog operativnog sistema (Android 12) postala je dostupna početkom oktobra i trenutno pokreće jako mali broj telefona. Dok će dvanaestica postepeno postati dostupna na većem broju telefona, Google već radi i na novoj verziji koju će predstaviti sljedeće godine.

Zvanično, o Androidu 13 nema nikakvih informacija, ali na internetu su se već počele pojavljivati glasine o opcijama koje razvijaju Googleovi inženjeri i koje bi trebali predstaviti u novoj verziji Androida. Prema tim informacijama, kodno ime te verzije je – Tiramisu, piše Zimo.hr.

Jedna od tih novih opcija koje možemo očekivati odnosi se na obavijesti. Umjesto da one budu automatski aktivirane za aplikacije, prilikom pokretanja svake aplikacije korisnicima će se pojaviti prozor u kojem će oni sami odrediti žele li primati obavijesti od tih aplikacija, na sličan način na koji je sada potrebno dati dozvole aplikacijama za praćenje lokacije, pristup kameri i slično. Sada su prilikom pokretanja Androida takve obavijesti po defaultu aktivirane pa ih je potrebno pojedinačno deaktivirati.

Drugi novitet koji se spominje odnosi se na korištenje jezika u aplikacijama. Naime, umjesto na sistemskom nivou, jezik aplikacija moći će se podesiti posebno za svaku aplikaciju. Dok jezik Androida može biti npr. hrvatski, za aplikacije poput Chromea i društvenih mreža može se posebno namjestiti da bude engleski.

Googleovci razvijaju i novu opciju za učinkovitije upravljanje resursima telefona, što bi trebalo utjecati na manju potrošnju bateriju, pogotovo kada njen postotak padne na niske brojke. Jedina opcija koja će korisnicima biti vidljiva na prvi pogled odnosi se na prikaz sata na zaključanom ekranu. Umjesto prikaza sata u dva reda, sat će se uvijek prikazati u jednom redu.

Jasno, ovo su samo prve informacije o nadolazećoj verziji Androida, a s obzirom na to da je do konačne verzije ostalo još dosta vremena, jasno je kako će ekipa iz Googlea do tada razviti i predstaviti druge i, nadamo se, zanimljivije novitete.