Objavljeni dokumenti za posebnu sjednicu NSRS na kojoj će biti govora o prijenosu nadležnosti sa državnog nivoa

nsrs
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) objavila je dokumente koji će biti razmatrani na posebnoj sjednici koja je zakazana za decembar, a koji se odnose na prijenos nadležnosti sa nivoa BiH na nivo tog bh. entiteta. 

Dokumente su predložili klubovi vladajućih stranaka iz RS-a, a odnose se na oblast odbrane i sigurnosti, pravosudne institucije i  oblast indirektnog oporezivanja. 

Dio zaključaka
  • Dio zaključaka Foto: Printscreen
  • – Narodna skupština RS povlači saglasnost koju je Zaključcima NSRS od 25. februara 2004. godine dala Vladi RS za potpisivanje Sporazuma o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz uspostavljanje VSTV-a BIH – navedeno je u u prvom zaključku.

    NSRS zadužuje Vladu RS da povuče saglasnost na taj Sporazum, te nalaže Vladi da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje “zakon o VSTV-u Republike Srpske”.

    O VSTV-u
  • O VSTV-u Foto: Printscreen
  • Kada se usvoje ti zakoni, državni zakoni će prestati da važe na teritoriji RS-a.

    Slični zaključci predloženi su i kada je u pitanju prijenos nadležnosti iz oblasti odbrane i sigurnosti te u zaključcima kojima se reguliraju i pitanja u vezi sa indirektnim porezima, odnosno pitanja iz nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH.