Objavljivao filmove prije planiranog datuma objavljivanja, dobio 22 mjeseca zatvora

internet laptop unsplash
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Britanac je u ponedjeljak osuđen na 22 mjeseca zatvora nakon što je priznao umiješanost u globalni piratski lanac koji je nanio velike gubitke filmskim i TV produkcijskim studijima distribucijom neobjavljenog sadržaja na internetu.

George Bridi, 52-godišnji bivši DJ, već je proveo 17-1/2 mjeseca u zatvoru od hapšenja na Kipru zbog svog rada za Sparks grupu, koju su tužioci nazvali međunarodnom online piratskom grupom.

ČITAJ JOŠ:  Vitamini koji vam daju energiju

Bridi se u novembru izjasnio krivim po optužbi za kršenje autorskih prava.

– Kršenje američkih autorskih prava je veliki problem u našoj ekonomiji – rekao je američki okružni sudija Richard Berman.

– Dvostruko je zabrinjavajuće što se to može provesti… izvan SAD-a – rekao je.

Sudac na Manhattanu rekao je da je Bridi imao “važnu nadzornu ulogu” u šemi piraterije. Uz izricanje zatvorske kazne od 22 mjeseca, Berman je naložio optuženom da plati 120.000 dolara na ime restitucije.

ČITAJ JOŠ:  Šarena dolma tradicionalno jelo: Okus koji se pamti...

Sparks je navodno koštao studije desetine miliona dolara tokom skoro jedne decenije jer su objavljivali filmove i TV emisije prije planiranog datuma objavljivanja.

Tužioci su rekli da je grupa izmislila lažne razloge za nabavku ranih kopija DVD-a i Blu-Ray diskova zaštićenih autorskim pravima od veleprodajnih distributera.

GODISNJICA
MARKETING