Portal 072info

“OBLAČENJE” ZENICE U NOVO RUHO Do 2030. godine novi most u Blatuši

Svjedoci smo izgradnje i sanacije u Gradu Zenica. Podsjetimo, nedavno je izgrađena prelijepa fontana na samom ulazu u grad, u aprilu je, nakon 34 godine, svečano otvorena Glavna gradska magistrala – GGM… S radovima se nije stalo, pa je u toku i rekonstrukcija te sanacija ulica Lonđa i Talića brdo, kao i izgradnja kružnog toka i fontane kod RK Bosna. Trenutno se radi na asfaltiranju, 

No, “oblačenje” Zenice u novo ruho će se nastaviti i u skorijoj budućnosti. U razgovoru s Mirsadom Helegom, direktorom JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica i Izvršne agencije za realizaciju projekta GGM-a,, saznali smo da će, po završetku trenutnih radova, početi izgradnja mosta vangradske dionice Glavne gradske magistrale, a koji će finansirati JP Autoceste FBiH.

“ Radovi na sanaciji ulica Lonđa i Talića brdo se odvijaju prema planiranom rasporedu. Trenutno se radi na rješavanju pitanja odvoda i izgradnji kružnog toka. Nakon toga slijedi asfaltiranje te formiranje pješačke staze, kao i izgradnja zelenog pojasa i biciklističkih staza.Kada je u pitanju razvoj saobraćaja imamo u planu da do 2030. godine uradimo još jedan most, vjerovatno na području Blatuše blizu postojećeg Željezničkog mosta, koji bi tunelom ispod Crkvičkog brda povezali sa naseljem Babina Rijeka”, kazao je Heleg.

U planu je, ističe Heleg, i izgradnja podvožnjaka kod buvlje pijace u Lukovom polju, koji bi se vezao direktno na kružni tok Lukovo polje, a koji se preko mosta dalje veže na vangradsku dionicu Glavne gradske magistrale.

“Na ovoj način naselja poput Radakova, Perinog Hana, pa i dalje prema Mošćanici, bi bila povezana preko podvožnjaka na ovu dionicu GGM-a. No, moram naglasiti, prije početka pomenutih radova, trebaju se osigurati sredstva, završiti planska dokumentacija, prostorni i regulacioni plan, studija razvoja… “, kazao je Heleg. 

Podijelite članak