Oboljeli od cerebralne paralize i distrofije osigurali sebi posao: U Goraždu nema kuće bez njihovih papuča

0b04814f9dd38cd5d0d4d7d69ee530c1 jpg pagespeed ce EAvotg7AXx
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Članovi Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije (UCDP) iz Goražda šiju papuče koje su svoje vlasnike pronašle širom svijeta, ali i druge proizvode, te su tako osigurali sebi posao koji je osobama sa invaliditetom veoma teško pronaći.

Prema riječima Mirsade Ćulov, direktorice radionice “Životna pomoć za radnu okupaciju osoba s invaliditetom Goražde” u sklopu Udruženja, osobu sa invaliditetom je veoma teško zaposliti, pogotovo onu sa cerebralnom paralizom.

– U svim segmetima možemo naći neko rješenje da pomognemo, međutim, zbog predrasuda i nepovjerenja prema radu osoba sa invaliditetom, za posao je veoma teško. Inače je teško zaposliti se i za zdrave osobe, a za osobe sa invaliditetom znatno teže. Mi smo ranije bili u posjeti u Njemačkoj, gdje smo vidjeli radionice u kojima rade osobe sa invaliditetom i došli smo na ideju da i mi otvorimo radionicu i sami sebi osiguramo zaposlenje – kazala je Ćulov.

Objasnila je kako se u radionici proizvodi sve što može od materijala koji dobiju od susjedne firme Prevent.

– To su ustvari ostaci materijala od autopresvlaka koje se tamo šiju i riječ je o jednom veoma kvalitetnom materijalu. Uglavnom radimo ukrasne jastuke i papuče. Platnene papuče su nam osnovni proizvod koji pravimo u našoj radionici, zato što za njega imamo kvalitetan materijal. Znači, ne upotrebljavamo karton i ljepilo nego baš šijemo platno. Osim toga imamo mašinu za vez, pa te papuče mogu biti sa imenom kupca ili firme. Mislim da kod nas u Goraždu nema kuće koja nema papuče sa svojim imenom – istakla je.

Ćulov je objasnila da je cerebralna paraliza višestruko onesposobljenje, zbog čega više od pola članova Udruženja ne mogu raditi u radionici.

– Radionica je zamišljena u nekom bajkovitom smislu da kada bi ona poslovala, možemo pružiti pomoć i onima koji ne mogu da rade u radionici. Svakako oni koji mogu, oni rade. Nas ima četvero koji smo prijavljeni u stalni radni odnos. Imamo plaću, radno vrijeme. S obzirom na to da smo osobe sa invaliditetom, onda je teško insistirati na tome da u radionici provedemo i šijemo punih osam sati. Onda smo mi to napravili nekako “drugarski”, kako ko može, sašije. Mislim da su svi zadovoljni, a već imamo i jednu porodicu koja živi od primanja iz naše radionice – kazala je naša sagovornica.

Papuče koje vrijedne ruke članova Udruženja sašiju završavaju u domovima od Evrope do Amerike.

– Prodajemo ih širom svijeta. Sve je to krenulo spontano. Prije korone smo imali jedan dogovor i slali smo naše papuče za Njemačku. Međutim, unazad dvije godine to je već stalo. Sad pokušavamo putem internet oglašivača, naših Facebook stranica, web stranice i ličnih prezentacija da nađemo što više tržišta da bismo mogli što duže opstati – zaključila je Ćulov.

UCDP Goražde ove godine puni 25 godina neprekidnog rada, a broji 60 članova sa invaliditetom, odnosno osoba oboljelih od cerebralne paralize i distrofije.

GODISNJICA
MARKETING