Obrade zbog kojih smo potpuno zaboravili na originale (VIDEO)

Obrade zbog kojih smo potpuno zaboravili na originale (VIDEO)

slika (1)

Uvriježeno je mišljenje da je originalna verzija uvijek i najbolja verzija, stoga su obrade, naročito muzičke, često bile nepravedno zanemarene. Ovi muzičari su bez sumnje uspjeli napraviti poboljšane verzije već etabliranih hitova.

Veliki hitovi ovim muzičarima su poslužili kao inspiracija i podsticaj da naprave još bolje verzije istih, daju im novo značenje i interpretaciju. Vjerovatno se ne bi svi složili da su u tome uspjeli, ali nama se ovaj izbor Business Insidera jako sviđa.

Pjesmu Superstar, koju je Sonic Youth učinio evergrinom, Leon Russell je originalno napisao za folk-rock duo Delaney and Bonnie, ali su je proslavili The Carpenters. Ipak, najpopularnija verzija ove pjesme je ona Sonic Youtha, koji su je snimili kao posvetu Karen Carpenter.

John Lennon je ostao odličan kompozitor i nakon što se spetljao s Yoko Ono, no njegovi aranžmani iz tog vremena poprilično su sladunjavi. Novi život pjesmi Listen, The Snow is Falling, koju u originalu pjevaju John i Yoko, udahnuli su Galaxie 500.

Nemoguće je pisati o obradama, a ne spomenuti Johnnyja Casha, koji je od obrada napravio karijeru. On je jednostavno svaku pjesmu morao malo popraviti, no jedna od njegovih najupečatljivijih obrada je Hurt, koju u originalu izvode Nine Inch Nails.

Bruce Springsteen je zapravo koautor pjesme Because The Night, koju u originalu izvodi Patti Smith, i nikad nije objavio svoju izvedbu ove pjesme. Ipak, s vremenom je smio live verziju svoje interpretacije ovog hita.

Hendrixova verzija pjesme All Along The Watchtower oduševila je čak i njenog autora Boba Dylana.

Koliko ljudi uopšte zna da pjesmu Nothing Compares 2 U u originalu pjeva Prince? Sinead O’Connor ju je odličnom obradom učinila svojom.

The Fugeese su samo još jedan bend koji je gotovo cijelu karijeru izgradio na jednoj odličnoj obradi. Naravno, radi se o pjesmi Killing Me Softly Roberte Flack.

Me and Bobby McGee izrazito je važna pjesma u karijeri Janis Joplin, a zahvaljujući njenoj verziji svi su zaboravili da ju je nekad davno izvodio i Kris Kristofferson.

Whitney Houston ostaće zauvijek zapamćena po obradi pjesme Dolly Parton I Will Always Love You.

Ne smijemo zabraviti ni Nirvaninu obradu pjesme Meat Puppetsa Like Of Fier. Tek je ova obrada otkrila pravi potencijal ove pjesme.

Hot.net.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE