Portal 072info

Obrušile se velike stijene u Bistričaku kod Zenice, ugrožene dvije kuće

Kako saznajemo, do odrona stijena došlo je jučer oko 8:00 sati. Tom prilikom je prekinut saobraćaj u ovom dijelu Zenice, a veća stijenska masa prekrila je korito rijeke Ograjine.

Prema riječima Majde Kovač, glasnogovornice Fedralne uprave civilne zaštite (FUCZ), obrušene stijene nisu zaustavile protok vode, ali su ugrožene dvije stambene kuće.

“Saobraćaj na ovoj regionalnoj cesti je prekinut prema svim naseljima u Tesliću, a zbog nanosa većih stijenskih masa potrebna je analiza stručnjaka kako bi se pristupilo sanaciji i uklanjanju stijena. Zbog toga jutros nije ni otvoren alternativni put prema naseljima, dok stručnjaci ne naprave analizu”, pojasnila nam je Kovač.

 

Foto: FUCZ

Foto: FUCZ

Geolog iz Zavoda za geologiju iz Sarajeva danas će s pripadnicima Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona i Federalne uprave civilne zaštite izaći na teren i napraviti plan kako da uklone obrušene stijene i osiguraju alternativni put.

“Najvažnije je da mještanima osiguramo prohodnost do okolnih naselja. Geolog će danas procijeniti i prijete li stijene daljnjim obrušavanjem ugroženim kućama”, dodala je Kovač.

 

Klix 

Podijelite članak