Obukli ste se toplo, a stopala su vam i dalje hladna? To može da ukaže na 5 opasnih bolesti

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Hladna stopala mogu da budu normalan odgovor vašeg tijela na temperaturu, ali ponekad mogu biti povezana i sa zdravstvenim stanjima koja zahtijevaju liječenje.

One mogu da predstavljaju znak loše cirkulacije, a mnogi ljudi hladnoću prepišu činjenici da su zimogrožljiviji u odnosu na druge.

Ipak, među oboljenjima na koja hladnoća stopala može da ukaže, nalaze se dijabetes i anemija. Simptomi koji mogu da dođu zajedno sa hladnim stopalima i ukažu na zdravstveno stanje uključuju: slabost i bol u rukama i stopalima, osetljivost na hladnoću, boja vaše kože se mijenja kada vam je hladno ili ste pod stresom, osjećaj ukočenosti dok se zagrijevate ili oslobađate od stresa.

Dakle, ako su vam stopala često hladna, možda imate jedan od ovih zdravstvenih problema:

Dijabetes

Ukoliko već imate dijabetes, onda bi trebalo da znate da je moguća pojava komplikacije koja se naziva periferalna neuropatija. Ona oštećuje nerve u stopalima, zbog čega možete osjećati hladnoću, iako vam se na dodir čini da su stopala topla. Ono što ovo komplikaciju može da izazove jesu povrede, autoimune bolesti, alkohol, nedostatak vitamina, neaktivna štitna žlezda i lijekovi.

Neaktivna štitna žlijezda

Štitna žlijezda takođe može da bude kriva za hladna stopala. Slaba aktivnost štitne žlijezde naziva se hipotiroidizam, a utiče na hormone koji pretvaraju hranu i kiseonik u energiju. Ako imate nedovoljno aktivnu štitnu žlijezdu, ona ne oslobađa dovoljno hormona. Može vam biti hladno po celom tijelu, uključujući i stopala.

Rejnoov sindrom

Ovaj sindrom uzrokuje da vaše tijelo preterano reaguje na hladnoću. Kada temperatura padne, vaši prsti na rukama i nogama mogu biti ukočeni. Ponekad mijenjaju i boju, od blijede, crvene, pa do modre. Bolest se javlja uslijed prekida cirkulacije koja nastaje zbog grča krvnih sudova. Ona znači da imate probleme sa nekim od vaših arterija – krvnih sudova koji prenose krv od srca do ostatka tijela. Rejnoov sindrom češće pogađa žene nego muškarce.

Anemija

Vaša hladna stopala mogu biti znak da ste anemični. To znači da vaše tijelo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili da nisu dovoljno zdrava da obavljaju svoj posao prenosa kiseonika iz pluća u ostatak vašeg tijela. Obratite se svom ljekaru ako osjetite simptome anemije.

Visok holesterol

Ako imate visok holesterol, možda ćete imati veći rizik od problema sa cirkulacijom, što dovodi do hladnih stopala. Problemi sa cirkulacijom rezultat su nakupljanja holesterola i upale u vašim krvnim sudovima, piše Mondo