Očekuje li nas scenarij 90-ih?! / Bosna i Hercegovina – zatišje pred oluju: Evo kako situaciju na Balkanu opisuje njemački list

Screenshot 3 20
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Njemački list Tageszeitung (TAZ) opisuje i sumira trenutnu političku situaciju na Balkanu, s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovini koja, po svemu sudeći, podsjeća na dešavanja sa početka 1990-ih godina.

To što se u Srbiji sada propagira „srpski svet” izaziva nemir kod građana i jako su osjetljivi na sve što miriše na nacionalizam. Retorika koja se sada koristi podsjeća na 1991., kada je u Beogradu proklamovana Velika Srbija. To znači, ujedinjenje svih Srba sa prostora bivše Jugoslavije u jednu državu, piše TAZ i dodaje: „Velika Srbija se trebala realizovati napadačkim ratom na Hrvatsku, a potom i na BiH.

Posljedica toga su bili zločini etničkog čišćenja i troipogodišnja opsada Sarajeva.

„Srpski svet” ne podsjeća samo na politiku devedesetih već izaziva strah u Sarajevu, posebno s obzirom na trenutne konflikte u Crnoj Gori, gdje Srpska pravoslavna crkva skupa sa nacionalistima postiče nemire, ali i na granici sa Kosovom, koju su nedavno nadlijetali borbeni avioni i gdje su bile dovedene trupe iz Srbije.

Valentin Inzko je Zakonom o zabrani negiranja genocida želio podstaći pomirenje

Ali to što nakon Inzkovog nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida radi Dodik, teško pogađa ljude u Sarajevu, konstatuje novinar TAZ-a.

ČITAJ JOŠ:  VRIJEDI SE PODSJETITI: Ovo su najjači zemljotresi u historiji Bosne i Hercegovine

„Inzko je time želio poduzeti nešto protiv nacionalističkih ideologija i negiranja zločina, ne samo onih koje su počinili Srbi. Zakon je trebao biti uvod u proces pomirenja. Ali reakcija je bila žestoka. Srpski nacionalisti ne žele ni da čuju za pomirenje, za njih su ratni zločinci osuđeni pred Haškim tribunalom – heroji. Mladi nose majice sa njihovim likovima. A, kada bi priznali zločine, to bi dovelo u pitanje opstanak Republike Srpske”, piše novinar TAZ-a i dodaje da je na teritoriji današnje RS-a prije rata živjelo više od polovine nesrba a tek je “vojnom okupacijom ovog regiona i etničkim čišćenjem omogućen nastanak ovog entiteta”.

Želi li Dodik otcjepljenje RS-a provesti oružjem?

Kao reakciju na Zakon o zabrani negiranja genocida, svi Srbi su povučeni iz zajedničkih institucija BiH i parlamenta. Oni traže, uz podršku Rusije i Kine, ukidanje funkcije visokog predstavnika i zajedničkog suda. Dodik traži i povlačenje srpskih vojnika iz Oružanih snaga BiH i formiranje Vojske RS, opisuje situaciju novinar TAZ-a.

„Želi li Dodik time otcjepljenje RS-a, koje stalno traži, provesti oružjem? Već godinama ruski oficiri vojno obučavaju srpske policajce pod plaštom borbe protiv terorizma. To nije prošlo neprimjećeno u NATO-u. Tokom jednog vojnog manevra ovoga ljeta, američke trupe su prošle kroz Banjaluku”, navodi TAZ.

ČITAJ JOŠ:  Za koga iz BiH je posredovao bivši FBI-ovac Mekgonigal?

List primjećuje i da hrvatski nacionalisti rade na destabilizaciji BiH kao i da se njihov vođa i šef HDZ-a Dragan Čović stalno žali kako su Hrvati u entitetu Federacija BiH potlačeni.

„U stvarnosti su Hrvati privilegovani i imaju u institucijama BiH puno više mjesta nego što im to proporcionalno pripada. Čović traži Izborni zakon u interesu svoje nacionalističke partije HDZ”, piše TAZ, napominjući i da se hrvatski predsjednik Milanović proglasio predsjednikom svih Hrvata, pa time i onih iz BiH.

BiH poput seizmografa

Njemački list konstatuje da je BiH „poput seizmografa” kada je u pitanju razvoj događaja na Balkanu i dodaje: „Naravno da oni u Briselu i Berlinu to dobro znaju. Zna se da Rusija pokušava spriječiti proširenje EU-a, a prije svega NATO-a, i podržati nacionalističke snage ne samo „srpskog sveta” već i one u Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj. Postoji opasnost i da bi konferencija o Balkanu, koja danas počinje u Sloveniji, mogla podcijeniti najnoviji razvoj situacije na Balkanu.”

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Na to, kako primjećuje dalje TAZ, ukazuju nedavne posjete Angele Merkel i Ursule von der Layen regiji.

„Obje političarke su dale do znanja da u Vučiću vide pouzdanog partnera. Predstavnici demokratske opozicije na to gledaju sa zabrinutošću. To ih podsjeća na ponašanje međunarodne zajednice pred rat 90-tih, kada se udvarala Miloševiću. Ono malo opozicionara, koji su u Vučićevom diktatorskom režimu još javljaju za riječ, su zgroženi”, konstatuje TAZ.

Pa ipak, polako se u svim dijelovima Balkana formiraju demokratski pokreti, koji „ne mogu više da trpe nacionalistički orjentisane i korumpirane kleptokrate”. Proteklog vikenda je na hiljade ljudi pod vođstvom gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića protestovalo zbog Dodikove korupcije i korupcije u njegovoj stranci. Na teritorijama pod kontrolom Bošnjaka je muslimanska nacionalistička SDA sve slabija i „u povlčenju”. U Zagrebu je lijevo-zeleni aktivista Tomislav Tomašević pobijedio na izborima. Za neke to su znaci nade, zaokružuje svoju priču novinar lista Tageszeitung iz Berlina, prenosi DW.

GODISNJICA
MARKETING