Portal 072info

Očekuje nas burna jesen: Prekid saradnje “Googlea” i “Huaweija” pogađa telekome u BiH

Utjecaj nedavnog prekida saradnje “Googlea” i “Huaweija” na tržište Bosne i Hercegovine može biti višestruk, kazao je Hamdo Katica, predsjednik Asocijacije za informaciono-komunikacijske tehnologije Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.

– S obzirom na to da “Huawei” mobilni uređaji, po svojim tehnološkim karakteristikama, kotiraju vrlo visoko, uz vrlo prihvatljive cijene, to će se sigurno odraziti negativno na ponudu telekom operatora i zadovoljstvo krajnjih korisnika. Segment tableta i laptopa će također biti vrlo ugrožen, a posebno će biti ugroženo područje modema i druge opreme koji koristi američke procesore i druge čipove – kazao je Katica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To se, kako je dodao, odnosi i na sistemsku opremu, pa nije nelogično što su neke evropske zemlje već ranije otkazale mogućnost nabavke “Huaweijeve” opreme, očito predosjećajući moguće probleme u procesu sve agresivnijeg prisustva kineskih kompanija na evropskom tržištu.

– Sa naše tačke gledišta, teško šta možemo promijeniti, izuzev da vrlo pažljivo pratimo razvoj situacije i poduzimamo aktivnosti u cilju zaštite našeg tržišta i naših korisnika – istakao je Katica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjetio je da je američko ministarstvo trgovine izdalo privremenu opću licencu za korištenje postojeće mreže i ažuriranje softvera na postojećim uređajima do 19. avgusta ove godine, čime se neizvjesnost na određen način odlaže, ali nas očito, kazao je Katica, očekuje burna jesen.

Ovih dana, kako je dodao, pojavila se nova vijest da “Google” lobira da se zaustave akcije prema “Huaweiju”, jer će oni sigurno vrlo brzo biti u stanju odgovoriti izazovu i na tržište izbaciti aparate, aplikacije, kao i operativne sisteme koji će ugroziti tržište “Googlea”, kako novčano tako i sigurnosno, jer s obzirom na to da će ti novi aparati imati potrebu komunicirati i s američkim građanima, to je opasnost od hakiranja i zloupotrebe od kineskih vlasti još veća.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pojasnio je da “Googleov” prekid saradnje s “Huaweijem” povlači gubitak podrške za veliki broj aplikacija na Android platformi, a koje su bile dostupne putem Play Storea, odnosno, kako je saopćeno, svi novi uređaji neće imati podršku od “Googlea”, dok će se stariji modeli moći normalno koristiti, ali bez mogućnosti nadogradnje softvera.

“Huawei” je nešto slično očekivao jer je razvijao svoju verziju App Gallery koja bi bila alternativa za kinesko tržište, ali ona očito nije razvijena do kraja.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Špekulira se da je razlog za ove aktivnosti ugrožena nacionalna sigurnost SAD, s obzirom na upotrebu veoma razvijene opreme i aplikacija za mobilnu telefoniju pete generacije (5G) koju ima “Huawei”, a koja prednjači opremi koju nude “Ericsson”, “Nokia” i “Cisco”. Vjerovatno se radi o, na određen način, dominaciji “Huaweijeve” opreme na američkom tržištu u odnosu na spororastuće lokalne kompanije u kontekstu enormne potrebe za uređajima 5G – dodao je Katica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz/Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME