Očekuju li građane veće cijene za tople radijatore u grijnoj sezoni?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sezona grijanja nam je pred vratima. S obzirom na poskupljenja koja su nas zadesila u prethodnim mjesecima, građani se s pravom pitaju – očekuju li nas i veće cijene za tople radijatore tokom grijne sezone?!

Naviknuti na česta poskupljenja, građani kažu da ih više ništa ne može iznenaditi. A s obzirom na to da se veći dio njih grije upravo na plin, najave o mogućem poskupljenju mogle bi im dodati so na ranu.

“Pa jeste Bogami (skupo). Na 78 kvadrata 170 KM”, “Sad, kako za koga. Što se tiče nas penzionera nama je sve skupo, ali šta ćemo”, “Bogami jeste, posebno za penzionere. Znate kakve su penzije, dok platiš grijanje, posebno zimska tarifa”, odgovori su anketiranih građana.

Do povećanja cijena plina u Federaciji BiH neće doći do kraja godine, ali u saopćenju kompanije “Energoinvest”, navedeno je da predviđaju da bi već u januaru naredne godine moglo doći do dodatnog poskupljenja za čak 20 posto zbog čega, kako navode, ne mogu sa sigurnošću tvrditi kako će se cijene plina kretati prema krajnjim potrošačima.

S druge strane, iz kompanije “BH Gas” koja više nema ulogu dobavljača, nego transportera do krajnjih potrošača, tvrde da transportne takse neće biti povećane.

“Ono što ja mogu reći, što se tiče ‘BH Gasa’ i transportnih taksi, one neće biti povećane, znači neće imati utjecaja na eventualno poskupljenje plina”, kazao je Mihajlo Krmpotić, v.d. direktora BH Gas;.

A KJKP “Toplane Sarajevo” od jutros zagrijavaju objekte koji su u njihovom sistemu, a da li će to zagrijavanje biti kontinuirano i narednih dana, svakako će zavisiti od vremenskih uslova, odnosno temperatura koje nas očekuju.

“Mi nemamo nikakve najave od svog distributera ili od ‘BH Gasa’ da bi došlo do eventualnog poskupljenja. Ukoliko budemo imali neke informacije mi ćemo blagovremeno informisati svoje korisnike“, naveo je Ženja Ljubuškić, glasnogovornik KJKP “Toplane Sarajevo”.

Nezahvalno je prognozirati, kažu ekonomisti, ali problemi na svjetskom tržištu, u vidu nestašice plina, mogu usloviti povećanje cijena ovog energenta.

“Trenutno se čeka reakcija ili akcija norveške kompanije ‘Ekvinor’, u smislu da li će se aktivirati više na tržištu i na taj način normalizovati I stabilizovati cijenu. Ukoliko se to ne desi, postoji ozbiljna opasnost od povećanja cijena datog energenta”, pojasnio je Admir Čavalić, ekonomski stručnjak.

Cijena plina u Republici Srpskoj povećana je prije gotovo mjesec dana, a iz Udruženja potrošača DON iz Prijedora podsjećaju da jedna prosječna plata odavno nije dovoljna ni za pola potrošačke korpe.

“Ja ću se osvrnuti samo na ovu potrošačku korpu, koja je iz mjeseca u mjesec preko 400 KM skuplja. Ili za 400 KM više trebamo izdvojiti novca da bismo imali ovu ‘korpu želja’”, istakla je Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor.

Dok sve postaje skuplje, federalni premijer Fadil Novalić kaže da je povećanje životnog standarda građana jedan od najvećih fokusa Vlade, te najavio da je krajnje vrijeme da minimalna plata iznosi 700 KM. A da li će sve ostati na najavama, pokazat će vrijeme.

GODISNJICA
MARKETING