Od 1. juna više cijene cigareta u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Uprava za indirektno oporezivanje BiH dobila je nove cijene cigareta, a koje će važiti od 1. juna.

Tako će od 1. juna kutija Davidoff Clasica, Golda i Gold Slimsa koštati 6,40 KM, a kutija Boss Golda i Bos Blue Slimsa 5,50 KM.

Diva Slims sada košta 5,40 KM po kutiji, Filter 160 Gold 5,80 KM, Lucky Strike 5,90 KM, a Rothmans King Size 5,50 KM.

Krajem prošle godine Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2023. godinu. Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2023. godine minimalna akciza iznosi 167.50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Novom odlukom specifična akciza ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna akciza povećana sa 3,33 na 3,35 KM za isto pakovanje.

Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 134 KM umjesto dosadašnjih 133,20 KM po kilogramu.

Inače, krajem iduće sedmice, tačnije 28. maja počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje Federacije BiH (“Službene novine FBiH”, broj 38/22).

Radi se o Zakonu koji je usvojen krajem aprila prošle godine, a kojim se propisuje zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Ovim se zakonom, u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, između ostalog, uređuju mjere za zabranu i ograničenje uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i zabranu njihovog reklamiranja, promocije i sponzoriranja, te sprječavanje pristupa maloljetnih osoba tim proizvodima.

Kako su ranije za medije kazali u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP), u čijoj je nadležnosti i nadzor nad primjenom spomenutog zakona, Zakonom je propisano da će ministar zdravstva donijeti provedbene propise kojima se reguliraju uvjeti za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja iz člana 7. Zakona, te je u tom smislu dogovoreno održavanje sastanaka nadležnih organa s Federalnim ministarstvom zdravstva.

“U skladu s članom 32., nadzor nad primjenom zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i županijski organi za inspekcijske poslove, putem nadležnih županijskih inspektora”, preciziraju iz ove uprave.

Kako nadalje navode, konkretno, FUZIP će u smislu provedbe spomenutog zakona vršiti nadzore putem Federalnog inspektorata rada na mjestima rada, a u okviru nadležnosti propisanih članom 160. Zakona o radu – isključivo u gospodarskim društvima, poduzećima i ustanovama od interesa za FBiH, te putem federalnih zdravstvenih inspektora, u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH.