Portal 072info

Od 2016. pornografski sadržaj na internetu bit će blokiran?

S početkom 2016. godine, sistem za filtriranje sadržaja britanskog internet providera Sky Broadband postat će standard za sve nove veze te će shodno tome blokirati sadržaj koji nije primjeren mlađima od 18 godina, i to sve do 21 sat.

Svi postojeći pretplatnici će se putem maila izjasniti o pristanku na ovakvu opciju. Ako ne odgovore negativno, odnosno ako ignoriraju email, filter je biti uključen automatski.

Ovaj potez Sky Broadbanda dolazi nakon izjave britanskog premijera kako svako ima pravo odlučiti želi li imati otvorena vrata za sadržaj namijenjen odraslima.

“Vjerujemo kako automatski uključeni filter predstavlja mnogo bolje internet iskustvo”, rekla je predstavnica kompanije.

Naravno, ovaj filter prije svega nudi veću zaštitu djece od neprikladnog sadržaja koji je lakoćom dostupan na internetu.

Inače, korisnici Sky Broadbanda jedni su od najaktivnijih kada su filteri sadržaja u pitanju. Više od 30 posto njih je aktiviralo neki filter, prenosi Metro.

Naravno, bilo je i onih koji su kritikovali ovakav potez pružatelja usluge, među njima prednjače grupe koje se bore za slobodu interneta.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box