Portal 072info

Od danas ko ne nosi masku na ulici platit će kaznu 100 KM

maska sarajevo
15.10.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Od danas je u Sarajevu ponovo obavezno nosenje maski i na otvorenom, usljed povecanja broja zarazenih virusom Covid-19. Gradjani su uglavnom disciplinovani i vecina ih nosi maske. Photo: Armin Drugut/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nošenje maske i na otvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Republike Srpske, a od danas ujutru, onaj koga policajac ili komunalni policajac zatekne na ulici bez maske rizikuje da plati kaznu od 100 maraka.

Saopšteno je to na pres konferenciji održanoj nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojem je donesena ova odluka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kako je pojasnio minsitar zdravlja RS Alen Šeranić, od ove obaveze izuzeta su jedino mala djeca, pojedine kategorije ljudi sa invaliditetom, kao i sportisti na treninzima i sportskim takmičenjima.

– Djeca do sedam godina nisu obavezna da nose maske, osobe sa posebnim potrebama koja nisu u mogućnosti sama da skinu masku i osobe koja obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu djelatnost u rekreativnim objektim, dok traje ta aktivnost – pojasnio je Šeranić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prevedeno na narodski jezik, a to je u odgovoru na novinarsko pitanje potvrdio i sam ministar na pres konferenciji, ako rekreativno vozite bicikl na ulici, mimo bilo kakavog takmičenja, a niste stavili masku, možete dobiti kaznu. Ako bez maske učestvujete na biciklističkoj trci na za to određenoj stazi, kazna vas neće stići.

– Ova obaveza stupa na snagu, koliko je meni poznato, od danas ujutru. Kazna za nenošenje maske na otvorenom ili u zatvorenom prostoru je 100 KM – rekao je Dragutin Škrebić, direktor Inspektorata RS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je dodao da gađane zatečene bez maski neće kažnjavati inspektori, nego policajaci i komunalni policajci, jer je Inspektorat nadležan isključivo za kontrolu pravnih lica odnosno privrednih subjekata.

Škrebić je međutim podvukao da će od danas svi inspektori u RS-u biti u službi kontrole i sprečavanja širenja epidemije korone, kako bi se spasilo zdravlje ljudi, ali i privreda koja bi, kako kaže, teško preživjela još jedan lokdaun.

Odluke kriznog štaba, koje bi trebalo da se provode od danas ujutru još nisu objavljene na zvaničnom veb sajtu Vlade RS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je pojašnjeno u Inspektoratu RS, kazne su propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, odnosno dopunama tog zakona, izglasanim u maju, nakon ukidanja vanrednog stanja u RS. Tim zakonskim rješenjem je propisano, između ostalog, i “korištenje lične zaštitne opreme”, što je dio “vanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti”.

– Novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM kazniće se fizičko lice koje ne poštuje vanredne mjere, kojima je naloženo korištenje lične zaštitne opreme – navodi se u pomenutom Zakonu, piše SrpskaInfo.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 867
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Liječnik iz Hrvatske o zarazi koronom: Ovakav tok bolesti nismo vidjeli

Portal 072info

I “pokusni kunići“ kad zatreba: Kako u BiH provode ispitivanje lijekova Favira i Avigan

Portal 072info

Od COVID-19 preminuo 37-godišnjak

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME