Portal 072info

Od koga bebe nauče više riječi majke ili oca?

Screenshot 11 140
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bebe uče jezik i zvukove i prije nego što se rode, zahvaljujući mamama koje razgovaraju s njima dok su još u stomaku.

Međutim, novo istraživanje je utvrdilo da riječi ipak uče od očeva. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kini, otkrilo je kako i otac i majka utiču na način na koji beba uči novi jezik, ali područja jezika koje uče razlikuju se kod svakog roditelja. Prema istraživanjima, novorođenče može da prepozna glasove koje je slušalo tokom trećeg tromjesečja i naravno, preferira mamin glas više nego glas nepoznatih ljudi.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

I dok mame i bebe od samog početka uspostavljaju čvrstu povezanost, tate takođe igraju važnu ulogu kada je u pitanju bebin razvoj govora. Autorka istraživanja Mengan Zhang, otkrila je da bebe prilagođavaju izgovor i glas od mame, ali vokabular stiču od oca. Istraživanje je pokazalo kako postoji snažna povezanost između očinskih gena i leksičkih karakteristika te između majčinskih gena i fonemskih karakteristika.

I zato, drage tate – sva maženja i zagrljaji sa bebom odličan su početak. To je prirodan način da se povežete sa svojim djetetom i podstičite učenje. I nemojte zaboraviti na veliku vrijednost vremena za igru, pjesme i rime posebno utiču na učenje. Ne smijemo da zaboravimo da emocionalno uključene tate imaju sretniju decu, a širenje djeičjeg vokabulara samo je jedna od doživotnih prednosti kojom tate doprinose djetetovoj dobrobiti.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6