kafa kava 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Većina ljudi ne može da zamisli početak dana bez šoljice jutranje kafe. Ovaj ritual ima i psihološki efekat – pomaže nam da laganim ritmom ušetamo u sve obaveze koje nas očekuju. Ipak, omiljeni napitak nije preporučljiv svima, a također treba povesti računa i o količini koja se unosi.

Studija koje je objavljena na Harvardu pokazala je da među muškarcima i ženama koji piju tri i više šoljica kafe dnevno postoji veliki procenat onih koji imaju probleme s vidom. Ljekari su doveli u vezu pretjerano konzumiranje kofeina s razvojem eksfolijativnog glaukoma – poremećaja vida koji pogađa oko deset posto osoba starijih od 50 godina i može da dovede čak i do sljepila.

Najrizičnija grupa su žene koje imaju zabilježen slučaj glaukoma u porodici, pa ako piju više od tri šoljice kafe na dan, rizik od dobijanja eksfolijativnog glaukoma povećava se i do 66 odsto.

Ljekari savjetuju da osobe koje boluju od glaukoma treba da prekoče ispijanje kafe.

– Intraokularni, odnosno očni pritisak, se kod onih koji imaju glaukom povećava kada konzumiraju kafu, pa se preporučuje ograničavanje ili izbjegavanje konzumiranja, ali potrebna su dodatna istraživanja – kaže doktor Planels.

U svijetu od glaukoma boluje oko 70 miliona ljudi, od čega šest i po miliona oslijepi. Ova bolest se najčešće otkriva slučajno jer nema simtpome. Najveći faktor rizika za glaukom je povišen očni pritisak.